Kiderült, mennyi készpénzt tartanak a magyarok – rengeteg kamatról mondanak le

Kiderült, mennyi készpénzt tartanak a magyarok – rengeteg kamatról mondanak le
Két és félszer annyi készpénze van a háztartásoknak, mint tíz évvel ezelőtt. Ha ezt a készpénzt mindenki lekötné egy évre, az 110.500 forint plusz bevételt jelentene egy háztartásra vetítve. Ennek hiányában azonban a pénz folyamatosan veszít az értékéből az infláció miatt – derül ki a money.hu elemzéséből.

“Minél alacsonyabb egy háztartás vagyona, annál nagyobb arányban jelenik meg a készpénz az eszközeik között” – mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háztartások pénzügyi adatairól szóló friss, januárban publikált elemzése alapján, melynek keretében 340 település 6032 háztartásában tartottak felmérést a 2020-as évben.

A legvagyonosabb tíz százaléknál a készpénz aránya mindössze 2 százalék, a legszegényebb vagyoni tizedben viszont a 10 százalékot is eléri. Összegszerűen ez 4,3 millió, illetve 540 ezer forintot jelent a legfelső és legalsó vagyoni rétegek esetében. Egy háztartásra átlagosan 1,5 millió forint készpénz jutott a jegybanki felmérés szerint. A háztartásoknál lévő készpénz mennyisége összefügg a háztartástagok életkorával, illetve a háztartás összetételével, a háztartástagok számával is. Minél idősebbek a háztartás tagjai, annál több készpénzt tartanak.

Mennyi kamattól esnek el a háztartások a készpénz miatt?

“2013 óta minden évben folyamatosan nőtt a háztartások készpénzállománya, 2023. szeptemberében azonban hosszú idő után először csökkent ez az érték. Ennek oka lehetett a magas infláció, az emiatt megugró kiadások, a tartalékok felélése, ugyanakkor a készpénz egy része lekötött betétekbe, állampapírokba és egyéb megtakarításokba kerülhetett” – magyarázta a money.hu szakértője.

Ez a 6501 milliárd forintos készpénzállomány azonban még így is két és félszerese a tíz évvel korábbi értéknek. Bár megtakarításnak tűnhet, valójában a készpénznek nincs kamata vagy hozama, és az infláció miatt folyamatosan veszít az értékéből.

A money.hu betétkalkulátora szerint akad olyan bank, amely 13 hónap lekötés esetén 8,72 százalék éves kamatot fizet egy lekötött betétre. A 2023. szeptemberi, 6501 milliárd forintos készpénzállományt alapul véve egy ilyen lekötésnél 442 milliárd forint kamat keletkezne a kamatadó és a szocho levonása után. Négymillió háztartással számolva ez 110.500 forint plusz bevételt jelentene minden magyar háztartásnak.

Ahogy azt már említettük, a készpénzállomány nem egyenletesen oszlik el a társadalmi rétegek között (az MNB szerint a felső 10 százalék a nettó vagyon 51 százalékát birtokolja), és a gyakorlatban likvid, azaz nem lekötött, könnyen hozzáférhető pénzre is szükség van. Erre megoldás lehet egy megtakarítási számla, aminél nincs szükség a pénz lekötésére, csak egyszerűen a számlán kell tartani, és ezért látra szóló, azaz napi kamatot fizetnek. Ilyen módon akár 5,9 százalék kamatot lehet elérni.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: készpénz, kamat