K&H: több mint 50 százalékos gyarapodás a befektetéseknél

K&H: több mint 50 százalékos gyarapodás a befektetéseknél
Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfeleinek a befektetési alapokban lévő vagyona 2023 és 2024 januárja között - közölte a pénzintézet. A beáramló friss tőke mellett a kötvény- és vegyes alapok kiemelkedő teljesítménye járult hozzá a bővüléshez. Számos alap két számjegyű hozamot produkált, de volt olyan is, amely közel 20 százalékos többletet ért el.

A ritkán látott magas szintre gyorsuló infláció a megtakarítások piacán is kihívást jelentett, a januári eredmények alapján azonban az látszik, hogy a befektetések jól teljesítettek. Idén januárban a K&H privátbanki ügyfeleinek befektetési alapokban lévő vagyona meghaladta a 737 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 481,7 milliárddal. "Ez összességében több mint 255 milliárd forintos növekedést jelent, napi átlagban pedig majdnem 700 millió forintos többletet. Másként, 50 százalékot meghaladó mértékben gyarapodott az összvagyon" - mondta Ábrahám András, a K&H privátbank vezetője. Hozzátette: "A növekedés részben a kiemelkedő hozamoknak, másrészt a beáramló friss pénzeknek köszönhető. Utóbbi arra utal, hogy tavaly is sokan voltak, akik a rendkívül erős inflációs környezetben igyekeztek megtakarítani."

Bánhalmi Gábor a K&H Alapkezelő vezető stratégája pedig a részleteket ismertetve azt mondta: „A kötvényeket, részvényeket és pénzpiaci eszközöket is tartalmazó vegyes alapok és a kötvényalapok értek el kiemelkedő hozamot. A legtöbb ilyen alap két számjegyű növekedést hozott tizenkét hónap alatt, emellett volt olyan, amely 19 százalékos kiugró hozamot ért el 2024 és 2023 január között."

Mik a favoritok?

Az infláció elleni harc mellett a privátbanki ügyfelek körében is népszerűek voltak a fenntarthatóságot fókuszba helyező megtakarítások. "Az úgynevezett felelős befektetések esetében idén januárban 270 milliárd forintos állományról volt szó, ez már közel 40%-a a privátbanknál lévő teljes befektetési alap állománynak" – tette hozzá Ábrahám András.

Az idei kilátásokról Bánhalmi Gábor úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi piacokat az elmúlt egy-két évben jellemző bizonytalanság enyhülni látszik. Vannak kedvező növekedési kilátások, de azért sok kockázattal is számolni kell, köztük a geopolitikai feszültségekkel és az ahhoz köthető kockázatokkal. Összességében mindkét szakember szerint a recept továbbra is az, hogy azok a megtakarítók, akik nagyobb kockázatot vállalnak, komolyabb hozamot realizálhatnak a befektetéseiken. Emellett az is látszik, hogy a banknál legalább 30 millió forint megtakarítással rendelkező privátbanki ügyfelek körében továbbra is a rövid kötvény és pénzpiaci alapok a legnépszerűbbek, de sokan keresik a kötvénytúlsúlyos vegyes alapokat is, leginkább felelős befektetési alapok formájában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: K&H, befektetés