Januártól mindenkinek jut az olcsóbb lakáshitelből

Januártól mindenkinek jut az olcsóbb lakáshitelből
Tovább mérséklődhetnek a lakáshitelpiaci kamatok, a mostani 8,5 százalékkal szemben ugyanis 7,3 százalékra csökken a bankok által önkéntesen vállalt teljes hiteldíjmutató (thm) jövő januártól. Ez pedig azoknak is jó lehetőséget nyújt majd, akik nem teljesítenek meglévő gyermekre vagy gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket, vagyis nem jogosultak az államilag támogatott, kedvezményes kölcsönökre. A lakáspiacon is élénkülést hozhat a kamatplafon csökkentés, az idén várható 110 ezer lakás adásvétel után jövőre 120-130 ezer tranzakcióra van kilátás.

Sokaknak új ajtót nyithat a lakásvásárlásra

"Ráfér lakáshitelpiacra az élénkülés. Az idei első félév végén ugyanis a fennálló lakáshitelállomány 4039 milliárd forintot tett ki ez 0,3 százalékos csökkenést jelent a múlt év végi 4041 milliárdhoz képest. Az állomány visszaesésére pedig több éve nem volt példa. A 7,3 százalékos szint csak a felső határt jelenti, a bankok pedig jó eséllyel versenyezni fognak egymással, hogy ki tud minél alacsonyabb thm-mel új lakáshitelt kínálni. Fontos persze látni azt is, hogy a legkedvezőbb lakáshiteleknél már most is 7,3 százalék alatt marad a thm, éppen ezért kihagyhatatlan lépés az összehasonlítás, mielőtt jól hangzó ajánlatot fogadunk el." - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Különösen azoknak lesz kedvező a kamatplafon-csökkentés, akik nem jogosultak az államilag támogatott lakáshitelekre. A szakember hozzáfűzte: A 6 százalékos kamatszint lélektani határt jelent a hitelfelvételi kedvet tekintve, a kamatplafon januári 7,3 százalékra mérséklése pedig ebbe az irányba tett fontos lépés, hiszen a 7,3 százalékos vagy alacsonyabb thm már hatossal kezdődő kamatszintet jelent. A hitelfelvételi hajlandóság erősödéséhez hozzájárulhat az infláció visszahúzódása, valamint az is, hogy a fizetések várható emelkedése miatt a reálbérek megint emelkedő pályára kerülnek.

Az elérhető hitelek berobbanthatják a lakáspiaci keresletet is

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: "A hosszabb távú adatokból egyértelműen kirajzolódik az a tendencia, hogy az alacsony lakáshitel-kamatok jelentősen növelik az eladó lakások iránti érdeklődést és az adásvételek számát is."

"A 2010-es évek második felében ennek lehettünk a tanúi. 2017 és 2019 között ugyanis 22-25 százalékkal nagyobb volt az eladó lakások iránti érdeklődések száma a 2016-os szinthez képest. Az erőteljes növekedésnek az sem szabott gátat, hogy időközben pont a kereslet és az alacsony kamatszintek miatt jelentősen emelkedett az eladó lakások ára" - tette hozzá Balogh László. Az ingatlan.com szakértője arra számít, hogy az idén várható 110 ezer adásvétel után jövőre már legalább 120-130 ezer tranzakcióra kerül sor a lakáspiacon.

A teljes elemzés megtekinthető erre a linkre kattintva.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!