Indul a per a Facebook feldarabolásáról

Indul a per a Facebook feldarabolásáról
Monopolhelyzetével való visszaélés miatt indul per a Meta (korábban Facebook) ellen, ami akár a vállalat feldarabolásával is végződhet.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) még tavaly augusztusban nyújtotta be azt a beadványt, melyben arra kérte a bíróságot, mondja ki, hogy a Meta évek óta monopolhelyzetben van a közösségi szolgáltatások piacán, erőfölényével pedig visszaél. Emellett szerették volna, ha a bíróság kötelezi a céget, hogy több részleget és szolgáltatást értékesítsen.

Az FTC már 2020 decemberében próbálkozott egy hasonló beadvánnyal, melyet a bíróság akkor elutasított arra hivatkozva, hogy a beadvány nem támasztotta alá kellően a Facebook erőfölényét és visszaélését. A pert így nem lehetett elindítani.

A HWSW most azt írja, a Meta nem tudta elgáncsolni a bíróságon az FTC tavaly augusztusban beadott új, 80 oldalasra bővített beadványát, melyben azt kérik a bíróságtól, hogy kötelezzék a Facebookot a 2012-ben felvásárolt Instagram és a 2014-ben bekebelezett WhatsApp alkalmazások értékesítésére. Ez lényegében a vállalat feldarobolását jelentené.

A 24.hu szerint a per az egyik legjelentősebb jogi procedúra lesz, melynek középpontjában az amerikai kormány és a helyi technológiai iparág viszonya áll. A Meta pedig az eddigi legnagyobb kihívással fog szembenézni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!