Honnan lehet tudni, hogy elértük a bitcoin árfolyamesés legalját?

Honnan lehet tudni, hogy elértük a bitcoin árfolyamesés legalját?
7 nap alatt több, mint 27%-ot esett a bitcoin árfolyama köszönhetően a LUNA/UST stabilcoin összeomlásának.

Miközben teljes pánik tombol a piacon, az élelmesebb befektetők már startra készen állnak a vételi gomb felett. Sokan azt találgatják, milyen árfolyam szinten áll meg a kriptopiac esése, mikor lehet már vásárolni. A Trading Room technikai oldalról közelítette meg a kérdést, hogy segítsen eligazodni a vérzivataros időben - írja a bitcoinbazis.hu.

A lokális alj meghatározásához az RSI és a mozgóátlagokat hívhatjuk segítségül, hogy az általános piaci kereskedési hangulatot fel tudjuk vázolni. A rövidtávú grafikont a TradingView elemző eszközén mi is megvizsgálhatjuk közelebbről.

A lokális minimum esetén az árfolyam nem esik tovább – sőt egy 20-50%-os emelkedést is tud hirtelen produkálni az árfolyam ahogy felpattan a mélypontról.

Akkor beszélhetünk igen medvés momentumról, ha az RSI 30 alatt van és bár próbálkozik felfelé az 50-es érték irányába kitörni, de folyton visszaesik 30 alá huzamosabb ideig. Hogy mit jelent a huzamosabb ideig? Ha az RSI 10 és 50 között pattog egy hétig és mindeközben az árfolyam több, mint 30%-ot esik 1-2 hét alatt, akkor (már érzetre is) erős csökkenő trendről beszélünk. Ekkor kereshetjük az esés alját.

A négy órás grafikonon május 5-e óta nem járt 30 pont felett az RSI értéke – azóta a bitcoin árfolyama 39 ezer dollárról 30 ezer dollár alá esett (25%+ esés). Ha még nem vette volna valaki észre, akkor a grafikon szerint medvés hangulatban van a piac ???? Azonban az RSI most már gyorsan közelít az 50 ponthoz, így a tegnap tapasztalt 25500 dolláros bitcoin árfolyam volt feltehetően a rövidtávú lokális mélypont.

Hol lesz a medve piac alja?

Az, hogy lokális minimumot elértük, nem jelenti még azt, hogy az abszolút esés alját is elkaptuk. Ehhez a napi grafikonon az RSI vonalának keresztezni kellene a mozgóátlag vonalát. Az igazán erős vételi jelhez minimum egy, de ideális esetben két gyertyának is úgy kell zárnia, hogy az RSI az MA fölött legyen. Ha megtörtént a keresztezés, akkor az feltehetően a hosszabb távú trendben is elhozta a minimumot.

Érdemes megnézni, hogy a legutóbbi zuhanás hogyan alakult ki.

Amennyiben organikusan alakult ki (azaz lassan bontakozott ki) a lokális minimum, az árfolyam szinte biztosan tesztelni fogja újra azt a szintet, és feltehetően egy gyors letöréssel alakítja ki az abszolút minimumot, amivel a tőkeáttételes pozíciókat ki is üti pillanatok alatt az árfolyam. Ekkor érdemes a vételi megbízást az organikusan kialakult minimum alá rakni kicsivel, innen jöhet majd a felpattanás.

Ha extrém gyorsan történt a letörés és ennek megfelelően a visszapattanás is szuper gyors volt, akkor nem biztos, hogy ugyanerre a szintre visszatesztel az árfolyam. Ekkor megállhat a 61,8 – 78,6 Fibonacci szinteken és onnan pattanhat fel később. Ez esetben érdemes vagy korábban beszállni, amivel kockáztatjuk, hogy nem a legeslegalját kaptuk el az árfolyamnak, vagy a Fibonacci szintekre betenni a vételi megbízást. 3-5%-os stop loss bőven elég, hiszen gyors és erőteljes mozgást várunk.

Az exit stratégiához szintén használhatjuk az RSI-t, ha minimum 1 gyertyával 70 pont felett zár a grafikon és az RSI keresztezi ismét az mozgóátlagot, biztosan túladott lett a hangulat a befektetők körében és jöhet az eladás. Az RSI nem kristálygömb, de jól mutatja az aktuális piaci hangulat változását, így segít kiküszöbölni az érzelmeket egy-egy hirtelen kialakult kereskedési helyzetben.

A héten már az összeomlás előtt is a hosszútávú árfolyam trend lefelé csorgott. A Bitcoin árfolyama a 2021. november 10-i 69 000 dolláros történelmi csúcs elérése óta folyamatosan csökken. Mind a heti RSI, mind az MACD csökkenő tendenciát mutatott már május elején is.

A legfontosabb faktor ugyanakkor, ami a BTC árfolyamot jelenleg befolyásolja, az általános pénzpiaci bizonytalanság. A bizonytalanság nem csak a kriptopiacokra van negatív hatással a részvénypiacok is negatívan teljesítenek. Ez azért kiemelkedően fontos, mert a technikai faktorok mellett a makropiaci viszonyokat is szem előtt kell tartani.

A Bitcoin történetének fennállássa alatt ugyanis a hagyományos pénzpiacok szinte csak felfelé meneteltek. A kriptopénzek vízválasztó eszközcsoporttá érése tehát most zajlik le. Azaz, hogy képesek lesznek-e fennmaradni az egyre jobban kiterjedő globális válság során is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: bitcoin, medvepiac