Hogyan nyertek, majd veszítettek a befektetők milliókat a GameStop részvényein?

Hogyan nyertek, majd veszítettek a befektetők milliókat a GameStop részvényein?
A GameStop egy amerikai szórakoztatóelektronikai kiskereskedelmi lánc, amelynek üzletei szerte az USA-ban megtalálhatóak, és amelyek igencsak megérezték a koronavírus-válságot.

Az amerikai tőzsdén napok óta a GameStopra szegeződik minden szem, pedig az üzletláncnak január elején még a halálhírét keltették, aztán egy Reddit chatszobából indult vásárlási őrületnek köszönhetően keddről szerdára virradóan 150 dollárról 300 dollár fölé emelkedett az árfolyama, majd csütörtökön több száz dolláros különbségek következtek.

A GameStop egy amerikai szórakoztatóelektronikai kiskereskedelmi lánc, amelynek üzletei szerte az USA-ban megtalálhatóak, és amelyek igencsak megérezték a koronavírus-válságot. Ehhez képest a lánc részvényei a múlt héten már 1745 százalékos növekedést értek el, csütörtökön 265 dolláron nyitottak, napi maximumuk 480 dollár volt, ahogyan az a Globusbet által közzétett grafikonból is látszik. Ekkor léptek közbe a Robinhood Markets és az Interactive Brokers internetes brókercégek, és szigorítottak a két vállalat részvényeivel való kereskedés feltételein, aminek eredményeképpen meredeken csökkentek (112 dollárra) a GameStop, illetve az AMC Entertainment, amely az Egyesült Államok és egyben a világ legnagyobb multiplex moziláncát üzemelteti, árfolyamai a New York-i tőzsdén.

Botrány a GameStopKattintson az infógrafikára, hogy elérje az interaktív verziót (via Globusbet.com)

A u/DeepFuckingValue (DFV) nevű felhasználó a Reddit egyik a fórumán, a WallStreetBets-en (WSB) tavaly áprilisban állt elő azzal a gondolattal, hogy a GameStopé a jövő, és innentől kezdve gyakorlatilag alig lehet valamit biztosan tudni az ügyről, a pontos részleteket talán soha nem ismeri meg senki. DVF eredeti ötlete az volt, hogy megkereste azokat a hanyatlásnak indult vállalkozásokat, amelyeknek a short-kitettsége magas, így jutott el a GameStophoz. Spekulációja szerint a GameStop közel sem volt olyan rossz helyzetben, így hosszú távú vásárlási opciót nyitott, majd arra játszott, hogy miután elkezdte hirdetni elméletét, minél többen követni fogják. Szépen lassan kiderült, igaza van, a WallStreetBets felhasználói sorra csatlakoztak hozzá, amire egy ponton már az hedge fundok is felfigyeltek. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy tavaly év végén a Microsoft és a GameStop bejelentette stratégiai megállapodását, amely – a felhasználók szerint – mindenre utal, csak arra nem, hogy a vállalat bajban van. De ezen előzmények után az egész őrület csak nagyjából két hete vett villámrajtot, amikor is a GameStop közzétette, hogy Ryan Cohen startup milliárdos bekerül az igazgatótanácsába. A részvényenkénti árfolyam ezen a ponton már stabilan 30 dollár fölött járt, és ekkor vált az is egyértelművé, hogy az hedge fundok megpróbálják a piacot manipulálni. Ezután döntött úgy a WSB közössége, hogy mindenkit felszólítanak: Vásárolj GME-t, vásárolj GME-t és tartsd, ne add el! A kisbefektetők hada kezdte el ezek után összehangoltan és nagy tételben vásárolni a részvényeket, amivel arra kényszerítették a befektetőket és a fedezeti alapokat, hogy hatalmas veszteséggel zárják a short-pozícióikat.

Brókercégek állhatnak az akció mögött

Több híradás szerint, a múlt heti események hátterében megtalálhatóak olyan befektetők is, akik túlértékeltségre hivatkozva 40 dolláron shortolásra ajánlották a GameStop-részvényeiket. A taktika bevált: a GameStop árfolyama öt hét alatt 40 dollárig emelkedett, január 21-én közel 10 százalékos pluszban, 43,03 dolláron zárt a részvény, a következő három kereskedési napon két számjegyű, szerdán pedig már három számjegyű ütemben, 134,84 százalékkal 347,51 dollárra nőtt. Az AMC Entertainment esetében hétfőn (január 25.) indult el az árfolyam felhajtása, aminek eredményeképpen a korábbiakhoz képest szerdán már több mint ötszörösén, 19,90 dolláron zárt az árfolyama. A legfrissebb adatok (február 3. 11:00) szerint a GameStop 60 százalékos mínuszban, 90 dolláron, az AMC pedig 41,29 százalékos mínuszban, 7,82 dolláron áll a New York-i tőzsdén.

Több cikk kiemeli, hogy azáltal, hogy a Robinhood és az Interactive Brokers szigorúbb feltételekhez kötötte a kereskedést, vélhetően megállították a GameStop tőzsdei ámokfutását, mindemellett sokan bírálták a két brókercég döntését, egyes vélemények szerint ezek a kereskedési platformok a lakossági befektetők kárára próbálták megvédeni a Wall Street befektetőinek érdekeit. Ráadásul a GameStop nem is az egyedüli célpont lehetett a potenciális cégek listáján, szakértők az American Airlines, a Tootsie Roll vagy a Virgin Galactic árfolyamának különösen emelkedő trendjére figyelmeztetnek, így a mostani eset a jövőben megismétlődhet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!