Hihetetlen válságban az építőipar – 40%-kal drágultak az építőipari alapanyagok 1 év alatt

Hihetetlen válságban az építőipar – 40%-kal drágultak az építőipari alapanyagok 1 év alatt
Az építőipari kivitelezés sokak számára rémisztő – ennek oka a hihetetlen árdrágulás, melynek két összetevője van: a szakemberek díja, valamint az alapanyagok áremelkedése. Megkérdeztük a szakikat: mégis mit gondolnak, mekkora áremelkedés történt az építőipari alapanyagok piacán Magyarországon az utóbbi egy évben? A legtöbb szavazó szerint körülbelül 40%-os növekedés volt megfigyelhető, de vannak olyan szegmensek, ahol az árak csaknem duplájára nőttek.

Az építőipari kivitelezés sokak számára rémisztő – ennek oka a hihetetlen ár drágulás. Ennek két összetevője van: a szakemberek díja, valamint az alapanyagok áremelkedése. Megkérdeztük a szakikat: mégis mit gondolnak, mekkora áremelkedés történt az építőipari alapanyagok piacán Magyarországon az utóbbi egy évben? A legtöbb szavazó szerint körülbelül 40%-os növekedés volt megfigyelhető, de vannak olyan szegmensek, ahol az árak csaknem duplájára nőttek.

Mit mondtak a szakemberek?

A felmérés során arra kértük az építőiparban dolgozó szakembereket (például értékesítők, kőművesek, hidegburkolók, tetőfedők), hogy mondják meg, mekkora árváltozást észleltek a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest. Természetesen az építőipari piac is számtalan szegmenssel rendelkezik, ennek köszönhetően az eltérő vélemények nem feltétlenül irrelevánsok. A felmérésben több tucat ember vett részt: voltak, akik szerint mindössze 25% volt a növekedés, valakik szerint 100%.

A diagrammról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 40%-os drágulás volt tapasztalható.

Mivel indokolható az áremelkedés?

Koffenstein Istvánt kérdeztük, a Koffenstein Kft. ügyvezetőjét, hogy miben látja az alapanyagok drágulásának fő okát. Mint elmondta, a kérdés több tényező függvénye.

Véleménye szerint az ukrajnai háború egyértelműen kihatott a kelet-európai építőipari beszállítói láncokra, hiszen a régió erősen függött az orosz gazdaságtól, ezért jobban ki van téve az ágazat a különféle szankciók visszahatásának.

Mind a kő, beton, cement alapanyagok sokkal drágábbak, mint korábban, nem beszélve a fáról és vas acélról, ahol csaknem 100%-os volt az áremelkedés. Az euró és dollár elszámolás, a forint gyengülése, megemelkedett benzin árak és az általános infláció miatt pedig nálunk hatványozottabban jelentkezik a drágulás.

"Az árat tovább emeli a megváltozott rezsi költség. Sajnos a keletkezett többlet költségeket a gyárak és beszállító partnerek nem tudják önerőből finanszírozni, így azt a gyártott termékek árába építik be. Ellátási zavartól szerencsére nem kell tartani" - nyilatkozta István.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!