Három és félszeres növekedés az európai turizmusban egy év alatt

Három és félszeres növekedés az európai turizmusban egy év alatt
Az év első öt hónapjában Európa turistaforgalma 350 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) legfrissebb adatai szerint. Sem a gazdasági problémák, sem a repülőtereken tapasztalható káosz, sem pedig az ukrajnai háború miatti bizonytalanság nem tudja visszafogni az utazások iránti igényt, amit jól jelez az is, hogy májusra a kontinens átlagos szobafoglaltsági aránya 70 százalékra emelkedett.

„A hazai szállodák is jelentős foglaltsági rátával, és korábban nem látott árszínvonalon üzemelnek, ami azt is lehetővé teszi számukra, hogy a megnövekedett költségeiket áraikban is érvényesítsék – mutat rá Takács Márton, a Moore Global Hotel és Turizmus munkacsoportjának globális vezetője. – Elsősorban az idei emeléseknek köszönhetően a hazai szállodai szobaárak májusban már 22 százalékkal haladták meg a 2019 májusi szintet, ezen belül Budapesten 13, míg a Balatoni régióban 28 százalékos volt az emelkedés üteme a vizsgált időszakban.”

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a nyári időszakban a belföldi vendégeket nem tántorítják el a megnövekedett költségek, mivel egyelőre továbbra is mindent felülírnak a korábbi évek korlátozásait követő erős utazási igények. Piaci jelzések szerint szeptember végéig a szálláshelyek mind Budapesten, mind vidéken biztosan rekord árakkal működnek majd. Ezzel együtt az üzemeltetők – egész Európához hasonlóan – itthon is nyugtalanul várják, hogyan alakulnak majd a téli hónapokban az üzemeltetési költségek. Azt ugyanakkor ki lehet mondani, hogy a hosszútávú piaci fundamentumok változatlanul erősek, és a nemzetközi befektetők bizalma továbbra is töretlen a szektorban.

Világszerte felpörgött az utazási kedv

Bár a turistaérkezések négy és félszeres európai értéke világviszonylatban kiemelkedőnek számít, a többi kontinensen szintén gyorsan bővül a turizmus iparág. A Közel-Keleten 157, Afrikában 156 százalékkal regisztráltak nagyobb turistaforgalmat, az amerikai kontinensen +112 százalékot, míg az ázsiai és csendes-óceáni térségben +94 százalékot regisztráltak január és május közötti időszakban az egy évvel korábbi forgalomhoz képest. Ázsiában a mai napig komoly korlátozások vannak érvényben, ezek jövőbeli enyhítése jelentős további lökést adhat a térség turizmusiparának.

A képhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a koronavírus-járványt megelőző 2019-es évhez képest még továbbra is óriási a lemaradás. Világviszonylatban a turistaérkezések száma idén január és május között még mindig 54 százalékkal volt kevesebb, mint akkor. Európa ebben a tekintetben is kiemelkedően teljesít: a kontinens turistaforgalmának elmaradása már mindössze 36 százalékos volt, vagyis a turizmus visszaépülése a leglátványosabban eddig itt valósult meg.

„Tovább árnyalja a képet, hogy a keresleti eloszlás természetesen nem egyenletes Európán belül sem: az Ukrajnával szomszédos országok nemzetközi turistaérkezései arányaiban elmaradnak az olyan kiemelt piacoktól, mint a francia vagy a spanyol. Magyarországon a kiemelt nyaralóhelyeken továbbra is a belföldi kereslet a legmeghatározóbb. Ezt a hatást jelentősen tovább erősítette, hogy a forintárfolyam 400 forint fölé kúszása sokakat terelt át a külföldiről a belföldi desztinációk felé” – tette hozzá Takács Márton

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: turizmus