Fenntarthatóság és hatékonyság: díjeső a Knorr-Bremse Budapestnél

Fenntarthatóság és hatékonyság: díjeső a Knorr-Bremse Budapestnél
A Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. telephelyein végzett szakmai fejlesztésekkel számottevően csökkent a vasúti fékrendszerek gyártásának és karbantartásának környezeti terhelése. A 2024-es Greengage pályázaton a fenntarthatósági, míg az Év Gyára Projektversenyen a hatékonyságot növelő és versenyképességet erősítő projektekkel lehetett nevezni.

Az Év Gyára Projektverseny

Az „Év Gyára Projektverseny 2024" nagyvállalati kategóriájában a Knorr-Bremse Budapest nyerte el a Grand Prix díjat, és elhozta a legjobbnak járó kategóriagyőztes címeket is „Az év leginnovatívabb projektje a gyártásban", illetve „Az év gyártási/termelési projektje" kategóriákban. A szakmai zsűri a „Digital Warehouse – hatékony additív gyártás és raktározás" elnevezésű projektet díjazta, amely a vállalatnál bevezetett 3D fémnyomtatás technológiájára építve digitális „raktárat" hozott létre meghatározott termékcsoportokra. A raktárba minden korábban gyártott alkatrész digitális lenyomata automatikusan bekerül, támogatva a későbbi zökkenőmentes gyártást.

Az innovatív kezdeményezés célja a hatékonyabb gyártási folyamatok és ellátási lánc megvalósítása. A vállalat jelentős mennyiségű energiát takarít meg, a módszer lehetővé teszi az azonnali gyártásindítását az előre elkészített digitális adatok alapján, ezáltal leszorítva a szokásos átfutási időt és a raktározási költségeket is. A konvencionális, elsősorban öntési technológiákat kiváltva a „Digital Warehouse" gyorsítja a vevőkiszolgálást és csökkenti a selejtarányt is. Mindez hozzájárul a vállalat költséghatékonyságához és versenyképességéhez.

Zöld elismerés

A három díj mellett a „Greengage zöld elkötelezettség díja 2024" elnevezésű versenyen is első helyen végzett a vállalat fenntarthatósági projektje a Támogató eszközök és Technológiai megoldások kategóriában. Az elismerés a Knorr-Bremse ECO-Design Appjának és Termékinformációs Platformjának szól. Ez a megoldás egyszerűbbé teszi a mérnökök számára a tervezési fázisban a környezetvédelmi szempontok beépítését és környezetbarát anyagok használatát.

A Knorr-Bremse Budapest fenntarthatósági erőfeszítéseit segít érvényre juttatni a nemrég bevezetett eco-design standard, amely a termékfejlesztés minden szakaszában előtérbe helyezi a környezeti szempontokat. Biztosítja, hogy minden új termék a lehető legkisebb környezeti lábnyommal készüljön el. A cél, hogy a fenntarthatósági szempontok a tervezéstől és az anyagválasztástól kezdve meghatározóak legyenek a termékfejlesztési folyamatban, a minimálisra csökkentve a teljes életciklusra vetített környezetterhelést. Magyarországon egyedülálló módon a vállalatnál külön fejlesztői csoport foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Kötelezettségvállalás

„Ezek az elismerések megerősítik, hogy a fenntartható innovációk iránti kötelezettségvállalásunk helyes irányba mutat. Azonban tudjuk, hogy ennek biztosítása folyamatos feladat. Minden egyes díj, amelyet megnyerünk, újabb inspirációként szolgál számunkra a további fejlesztésekhez, és arra ösztönöz minket, hogy még többet tegyünk az innovatívtechnológiák előmozdítása érdekében. Köszönöm a kollégáknak, erőfeszítéseiket és kitartó munkájukat, amit nemcsak a vállalatunk, hanem a díjakkal most a szakma is elismert" – mondta Veres László, a Knorr-Bremse Budapest ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, a vállalat továbbra is elkötelezett amellett, hogy vezető szerepet töltsön be a fenntartható ipari megoldások fejlesztésében, erősítve ezzel piaci pozícióját, támogatva ügyfelei és a fenntartható környezet igényeit.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!