Ezek a leggyakoribb NFT-s átverések

Ezek a leggyakoribb NFT-s átverések
Aki elmerült a kriptovaluták világában, annak biztosan ismerősen cseng az NFT kifejezés. Sajnos a csalók mindenhol ott vannak. A következő cikkben összefoglaljuk, hogy mivel próbálkoznak, és, hogy kerüljük el a leggyakoribb átveréseket.

Adathalász csalások és előugró ablakok

Egy adott NFT megvásárlásához regisztrálnod kell egy olyan pénztárcát, amely kompatibilis az Ethereum blokklánccal - írja a cryptofalka.hu. A MetaMask az egyik legnépszerűbb Ethereum tárca az NFT gyűjtők körében. Létezik olyan adathalász csalás amely, hirdetésbe ágyazott felugró ablakként a felhasználó privát kulcsát, vagy 12 szavas biztonsági visszaállító kódját kéri. A hirdetés színvilágában, és elrendezésében nagyon hasonlított az eredeti platformra. Nem csoda hát, hogy sokan bedőltek neki.

Léteznek olyan rosszindulatú felugró ablakok is, amelyek a Discordon, a Telegramon és más nyilvános fórumokon keresztül érkezhetnek. Ezek szintén egy normál megjelenésű bejelentkezési oldalakra, például a MetaMask-ra vagy más népszerű webhelyekre hivatkoznak. Ha egy csaló, valamilyen adathalász kísérlet révén hozzájut az a személyes adataidhoz, akkor feltehetően meg fogja próbálni kiüríteni a digitális pénztárcád tartalmát.

Hogyan kerüljük el ezeket a csalásokat? Egyszerű és általános szabályként elmondható, hogy csak akkor lesz szükséged, a privát kulcsra, vagy a 12 szavas visszaállító kódra ha történik valami a használt eszközöddel és vissza kell állítani a tárcádat. Soha semmilyen hiteles projekt nem kéri tőled ezeket az információkat!

Soha ne írj be személyes információkat a MetaMask (vagy akármilyen) előugró ablakba! Mindig közvetlenül az ellenőrzött webhelyre/ appba menj, soha ne használj hivatkozásokat, felugró ablakokat. A 12 szót papírra írd le több példányban, és soha ne add ki senkinek. Ilyen fotót pedig soha ne is tárolj a telefonodban.

Mindig csak az NFT projekt hivatalos honlapjáról vagy hivatalos Discord csatornájának a hivatalos link csatornáról használd a projekt elérhetőségeit!

Személyazonossággal való visszaélés

Mivel az NFT-eladások virtuálisan zajlanak, és minden marketing a közösségi médiában történik, borítékolható, hogy lesznek olyan csalók, akik szeretnének valaki bőrébe bújva NFT-ket szerezni. A népszerű NFT közösségek gyakran alkalmaznak influencereket és hírességeket, hogy népszerűsítsék őket, így sokszor nehéz megmondani, ki valódi vagy ki nem az.

Hogy kerüld el? Ha valaha közvetlen üzenetet kapsz olyantól, aki projekt alapítónak, hírességnek, influencernek vallja magát, ne válaszolj. Az NFT világában általánosan ismert etikett, hogy a top munkatársak soha nem fognak neked DM-et küldeni, hacsak nem küldesz nekik először üzenetet, vagy ha konkrét megállapodás nem kötöttél velük a nyilvános Twitter-szálon vagy Discord-csatornán létrejövő kommunikációhoz. Példaként azt lehet mondnai, hogy ez az egész olyan, mint amikor fiatal voltál, és a szüleid azt mondták, hogy soha ne adj információt egy telemarketingesnek, aki felhívta a házat. Ugyanez vonatkozik az NFT világára is – ha valaki először ír neked, ne kattints a linkekre, és ne árulj el semmit magadról, csak töröld (esetleg jelentsd) az üzenetet. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: NFT