Elfogadták az első európai kripto törvény tervezetét

Elfogadták az első európai kripto törvény tervezetét
Az első egységes európai kripto törvény 2024-től léphet életbe.

A MiCA (Markets in Crypto Assets) szabályozni fogja az európai piacon megjelenő stabil coinokat. Azoknak, amiket szélesebb körben használnak fizetésre és napi 200 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolítanak, regisztrálniuk kell egy működésüket felügyelő szervezetnél – írja a Kripto Akadémia.

A szabályok tartalmát azok egyik megalkotója foglalta össze.

Eszerint a stabil coinok kibocsátóinak tartalékot kell fenntartaniuk, amiből fedezni tudják a felhasználók által igényelt stabil coin – fiat átváltásokat. A tartalékok letétbe helyezésekor jogi kötelezettséggel kell garantálniuk a fizetésképtelenség elleni védelmet.

Létrejön egy európai kriptopénz szolgáltatókat szabályozó szervezet, az ESMA, aminek jogában áll majd felülvizsgálni, vagy akár meg is tiltani az egyes kripto eszközök, vagy szolgáltatók helyi működését, elérhetőségét. Az Európán kívüli szolgáltatóknak regisztrálniuk kell magukat ennél szervezetnél, és eleget kell majd tenniük az itt érvényes jogszabályoknak, különös tekintettel a pénzmosás ellen hozott intézkedésekre.

Ez a lap szerint a gyakorlatban valószínűleg azt fogja jelenteni, hogy az utolsó ügyfélazonosítás mentes tőzsdék is kiszorulhatnak majd az EU-s piacról. Az EU-n kívüli cégek csak akkor nyújthatnak majd szolgáltatást egy tagállamban, ha irodát létesítenek az adott országban, annak élére pedig helyben élő vezetőket neveznek ki. Minden kriptós szolgáltatónak felelősséget kell vállalnia az oldalán elérhető kripto eszközökért, melyekről részletes információkat kell közzétenniük. A felhasználókat egyértelmű módon tájékoztatni kell a befektetések veszélyeiről. A szolgáltatóknak követniük kell a fair marketing irányelveit.

Fotó: Pixabay.com

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!