Egyre később törlesztenek azok a britek, akik BNPL szolgáltatást használnak

Egyre később törlesztenek azok a britek, akik BNPL szolgáltatást használnak
Egy kutatás szerint azok a brit vásárlók, akik Buy Now Pay Later szolgáltatást használnak, egyre később törlesztik a fennálló tartozásukat.

Egy, a közelmúltban végzett kutatás szerint azok a brit vásárlók, akik Buy Now Pay Later szolgáltatást használnak, egyre később törlesztik a fennálló tartozásukat. A legtöbben az elszabaduló élelmiszerárakat okolják a visszafizetések elhúzódásért – írja a kosarertek.hu a The Guardian cikke alapján.

A Barclays Bank és az adósok megsegítéséért küzdő segélyszervezet, a StepChange által publikált kutatás szerint csak az elmúlt három hónapban majdnem megduplázódott a halasztott fizetéssel történő vásárlások kiegyenlítése. Februárban még átlagosan 2.6 vásárlásonként rendezték az adósok fennálló tartozásaikat, ám ez mostanra felugrott 4.8-ra. Angliában egy átlagos, később fizető vásárló egyenlege 254 fontra rúg.

A felmérést végzők szerint meglehetősen aggasztóak az adatok. A kutatásból kiderült, hogy a britek harminc százaléka vásárolt már ilyen formában élelmiszert. A később fizető adósokon túl az összes felhasználó mintegy harmada nyilatkozta, hogy komoly pénzügyi nehézségeket okozott neki a fennálló tartozás törlesztése, ami pillanatnyi adósságspirálba is sodorta őket.

Minden jel arra mutat, hogy azok a háztartások, amelyek ilyen formában fizetnek a élelmiszerekért és FMCG fogyasztási cikkekért, hajlamosak olykor annyit költeni, amelynek visszafizetése később gondot okoz számukra.

A többnyire heti, kétheti vagy havi visszafizetési formában, kamat nélkül folyósított mikrohiteleket a vásárlók leginkább FMCG termékekre, ruházatra és bútorokra költik, és a hitelezők csak abban az esetben számolnak fel plusz költségeket, amennyiben késedelmes a fizetés. Az elemzők szerint a gazdasági helyzet miatt jelentősen vissza fog esni a nélkülözhető termékekre – a bútorokra vagy ruházati termékekre – felvett mikrohitelek száma. Ezzel egy időben azonban megnőhet az élelmiszereket vásárlók aránya.

Mintegy négyszáz, BNLP fizetési opciót kínáló vállalkozás vezetőjét kérdeztek meg a kutatásban. Kiderült, hogy 2021-ben az iparági szereplők az összes forgalmuk mintegy 18.7 százalékát bonyolították kihelyezett mikrohitel formájában, ám 2022 végére ez az arány meghaladja majd a 22 százalékot is.

Kép: Pixabay.com

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!