Egy ország, ahol hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin

Egy ország, ahol hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin
Mérföldkő a bitcoin létezése során. A salvadori törvényhozás nagy többsége szerda kora reggel megszavazta a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadását.

Három nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy Nayib Bukele, Salvador elnöke a Miamiban rendezett 2021-es Bitcoin konferencián Zoomon keresztül jelentette be, hogy a héten új törvényjavaslatot nyújt be az ország törvényhozása elé, melyben azt javasolja, hogy Salvador ismerje el a bitcoint, mint legális és hivatalos fizetőeszköz - írja a bitcoinbazis.hu.

Egy szerda kora reggeli szavazáson az ország törvényhozásának nagy többsége megszavazta Nayib Bukele elnök javaslatát, hogy a latin-amerikai ország elfogadja a bitcoint. A törvényhozás 62 tagja szavazott a törvényjavaslat mellett, 19 ellene és hárman tartózkodtak.

Bukele szerda kora reggel egy Twitter Space beszélgetésben, amelyet Nic Carter, a Castle Island Ventures és a Coin Metrics munkatársa vezetett, további részleteket közölt elképzeléseiről, amelyeket a pénzügyi integráció növelésére tett erőfeszítéseként fogalmazott meg egy olyan országban, ahol a polgárok alig 30%-a fér hozzá a pénzügyi szolgáltatásokhoz. A felhasználóknak nem feltétlenül kell majd kormányzati tárcát használniuk, mondta.

A törvényjavaslat minden vállalkozás számára előírja majd, hogy elfogadja a bitcoint árukért vagy szolgáltatásokért, de a kormány háttérintézményként fog működni azon szervezetek számára, amelyek nem hajlandóak vállalni a kockázatot a kriptopénz volatilitása miatt.

A bitcoin bányászatnak is szabad az út

A kormány által az El Salvador Fejlesztési Banknál létrehozott, a bitcoin azonnali amerikai dollárra való átváltására szolgáló tröszt átvállalja a kereskedők kockázatát, jelentette ki Bukele.

Profikra szabva. Invesztálj, kereskedj kriptovalutákkal a világ legnagyobb kriptotőzsdéjén.

“Ha van egy fagylaltozó, ami nem igazán akarja vállalni a volatilitás kockázatát, és elfogadni a bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt, és azt akarja, hogy a bankszámláján dollár legyen, amikor eladja a fagylaltot, akkor kérheti a kormánytól, hogy váltsa át a bitcoinját dollárra. Természetesen ezt megteheti a piacokon is…

A Fejlesztési Bank vagyonkezelői alapja a beérkező bitcoinok egy részét dollárért adná el, hogy feltöltse az alapot.

Salvador kormánytisztviselői a következő napokban találkoznak a Nemzetközi Valutaalappal, hogy megvitassák a tervet.

Bukele azt is jelezte, hogy a kormány támogathatja a bitcoin bányászatot. Salvador már eddig is remélte, hogy a felesleges geotermikus energiával képes a vállalkozásokat az országba csábítani, és bár a kormány nem kifejezetten a bitcoin bányászatot keresi ennek az igénynek a kielégítésére, ez az egyik olyan ágazat, amely hasznot húzhat belőle.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!