Díjmentes Otthonfelújítási Program tanácsadást indít a Mapei

Díjmentes Otthonfelújítási Program tanácsadást indít a Mapei
Az alprogram célja, hogy támogassa az érdeklődőket a felújítás megtervezésében, a pályázat sikeres benyújtásában és a felújítás zökkenőmentes kivitelezésében. A vállalat szerint van pozitív oldala annak, hogy eltolódik az új Otthonfelújítási Program indulásának határideje, mivel így több idő jut a felkészülésre. Érdemes kihasználni ezt a pár hetet a pályázat és a felújítás előkészítésére. A Mapei Kft. összegyűjtötte a legfontosabb teendőket.

Mindenekelőtt ellenőrizni kell a jogosultságot. Nézzük meg, hogy rendelkezünk-e az ingatlan tulajdoni lapjával, az építés évét igazoló iratokkal. Ha az ingatlan közös tulajdonban van, győződjünk meg arról, hogy minden tulajdonos hozzájárul a felújításhoz. Ezek után kezdhetjük el a pályázat előkészítését.

"Első lépésként javasolt energiahatékonysági állapotfelmérést és felújítási tervet készíttetni szakember bevonásával. Az energiahatékonysági vizsgálat során megismerhetjük, hogyan lehet a legjobban javítani az ingatlan energiafogyasztását. Ez amellett, hogy segít eldönteni, milyen felújítást végezzünk és pályázzunk meg, azért is nagyon fontos, mert a felújítással legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni. Egy ilyen terv ezt nagymértékben elősegítheti" – tanácsolja Markovich Béla.

Kérjünk ajánlatokat minél előbb

A sikeres kivitelezés érdekében elengedhetetlen, hogy időben kérjünk be ajánlatokat szakemberektől. Ezzel nemcsak a munkálatok várható költségeit ismerhetjük meg, hanem lehetőségünk nyílik összehasonlítani a különböző szakemberek árait és referenciáit. Érdemes több szakembertől is ajánlatot kérni, így biztosítva, hogy a legjobb ár-érték arányban választhassunk. Az ajánlatkérések során részletesen ismertessük a felújítási terveket, a kívánt anyagokat, hogy a szakemberek pontos és reális árajánlatot adhassanak. Ne felejtsük el ellenőrizni a referenciákat és a szakmai tapasztalatot, hogy kiszűrhessük a kóklereket.

Készítsünk költségtervet

Alaposan gondoljuk át, hogy ha hozzáfogunk az energiahatékonysági felújításhoz, az további munkákat vonhat maga után, melyek nem tartoznak a támogatott feladatok közé. Például egy gázkazán cseréje együtt jár a festéssel és akár kisebb-nagyobb kőművesmunkákkal. Ezeket is tervezzük meg előre, hogy ne érjen meglepetésként. Továbbá tervezzünk pótköltségvetést a váratlan kiadások fedezésére.

Figyeljük a pályázati híreket

Végül, nagyon fontos, hogy alaposan meg kell ismerni a program részleteit. Járjunk nyitott szemmel, kísérjük figyelemmel a média híradásait, mert hétről hétre új információk jelennek meg a pályázatról. Minél többet tudunk, annál jobban fel lehet készülni a pályázat kiírására.

Bár a pályázatírás elsőre egyszerűnek tűnhet, a szakértői segítség igénybevétele jelentősen növelheti a siker esélyét. A Mapei egy e-bookot készített a témáról, és rendszeresen friss információkat küld az érdeklődőknek e-mailben. Ha bizonytalanok vagyunk, mindenképp érdemes szakértők támogatását kérni a pályázat elkészítéséhez.

A program honlapja: https://otthonfelujitastamogatas.hu

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!