Budapest belvárosa pörgeti az albérletpiacot

Budapest belvárosa pörgeti az albérletpiacot
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek - mutatta ki az Otthon Centrum összesítése.

Az elmúlt félévben az Otthon Centrum közreműködésével ingatlant bérlők 34,6 százaléka volt 30 év alatti, s az életkor előrehaladtával egyenes arányban csökken az idősebb generációk jelenléte a bérlakáspiacon, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből. A legtöbben Budapest belvárosában béreltek lakást, az összes bérlő 25 százaléka választotta ezt a városrészt. Némi meglepetésre a belvárost nem a főváros egyéb kerületei, hanem a megyei jogú városok követik 20 százalékkal, míg Budát 16,5, a külső pesti kerületeket pedig a bérlők 10,5 százaléka preferálja. A községekben továbbra sem jellemző az ingatlanbérlés, a kisebb városok esetében pedig a 10 százalék alatti érték az irányadó.

A legfiatalabb korosztály harmada Budapest belvárosát választja, és a generáció 21,7 százalékos aránya a megyei jogú városokban is magas, ahogy a budai kerületekben szintúgy jelentős a korcsoport 16,7 százalékos részesedése. Az idősebb korosztályok sem tértek el jelentősen ettől a mintától, de számukra kevésbé bizonyult markánsnak a belváros, körükben magasabb az agglomerációban bérlők aránya.

Az ingatlantípusok között nincs ilyen generációs különbség a fiatalok és az idősebbek között, a bérlők 68,8 százaléka a téglalakást preferálta, míg panelt az összes bérlő mindössze 14,3 százaléka, házat 12 százaléka, új építésű lakást pedig 4,9 százaléka választotta. A fiatalok aránya a téglalakást választók között a legmagasabb (78,3 százalék), a 40-49 évesek körében a legalacsonyabb (51,9 százalék). A negyvenes éveiben járók negyede panellakást bérelt.

A nemi arányok terén 51,9 százalékkal minimális női túlsúly van a bérlakáspiacon, azonban a korcsoportok arányait tekintve akadnak érdekességek. A nők aránya ugyanis a 18-29 éves korosztály és 40-49 éves korosztály esetében is kiemelkedő, 60 százalékos. Ezzel ellentétben a 60 évnél idősebb bérlők 61,5 százaléka volt férfi, vagyis ebben az életszakaszban jellemzően megfordul a trend. A lakásvásárlások esetében ezzel pont ellentétes folyamatokat tapasztalt az OC, a korai életszakaszban a férfiak aránya magasabb, míg idősebb korban már női többlet figyelhető meg.

Az Otthon Centrum által közvetített ingatlan-kiadások esetében az összes bérlő mindössze 4,2 százaléka volt külföldi állampolgár az utóbbi hat hónapban. Az elemzésből az is kiderül, hogy a külföldiek közül kétszer annyian bérelnek ingatlant, mint amennyien vásárolnak. A legtöbb bérlő orosznak vallotta magát (29,4 százalék), míg a második legnépesebb bérlő csoport az irániak (17,6 százalék), akiket az ukránok és az egyiptomiak követnek (11,8 százalék). De akadt osztrák, portugál, lengyel, dél-koreai és izraeli állampolgárságú is a bérlők között.

A külföldi bérlők jelentősen drágább ingatlanokat kedvelnek, átlagosan 313 ezer forintért béreltek ingatlant az utóbbi hat hónapban, ami pontosan százezer forinttal magasabb a magyar átlagnál. Ugyancsak különbség, hogy szinte kizárólag téglalakás érdekli őket, ám ez azzal is összefügg, hogy döntően a belvárosban, esetleg a budai kerületekben gondolkoznak, a fővároson kívül csak eseti bérlések fordultak elő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!