Azonnali tiltás és bírság a jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtó Rosby Property Kft.-nek

Azonnali tiltás és bírság a jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtó Rosby Property Kft.-nek
Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti székhelyű Rosby Property Kft.-nek, hogy jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtson, emellett 14 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a társasággal szemben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti székhelyű Rosby Property Kft. (Rosby Property) tevékenységének vizsgálatára. Az eljárás célja annak megállapítása volt, hogy a társaság végzett-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint jegybanki engedélyhez kötött – hitel és pénzkölcsön nyújtása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

Mint a vizsgálat feltárta, a Rosby Property nyereség, illetve vagyonszerzési céllal több személy részére – kamat kikötése mellett – nyújtott kölcsönöket, hozzávetőlegesen egy éven át, összesen több száz millió forint összegben.

A jogszabály szerint ugyanakkor üzletszerű pénzügyi szolgáltatási – így hitel- és pénzkölcsönnyújtási – tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet. A vizsgálat során az MNB megállapította, hogy a Rosby Property nem rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel.

A feltárt jogsértés miatt az MNB a ma közzétett határozatában 14 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt ki a társaságra és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási – így különösen „pénzkölcsön nyújtása" – tevékenységet folytasson. Mindezek mellett az MNB már korábban az ügyfeleknek szóló felhívást tett közzé a társaságra vonatkozóan honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában, valamint hivatalból feljelentést tesz jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt.

A bírság kiszabása során a jegybank – egyebek mellett – enyhítő körülményként értékelte, hogy a Rosby Property az eljárás során végig együttműködő magatartást tanúsított és hogy a társaság tevékenysége csekély számú adóst érintett.

A jegybank ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!