Az energia mindent visz az ingatlanpiacon! Átadták a Real Estate Awards díjait

Az energia mindent visz az ingatlanpiacon! Átadták a Real Estate Awards díjait
Idén is a Pesti Vigadóban került sor február 23-án közel 400 résztvevő jelenlétében a Real Estate Awards díjátadójára. Tavaly a járvány konszolidációja után fellendülő ingatlanpiacot újabb kihívások érték, elég csak az energiaválságra, a rekordinflációra, illetve az emelkedő kamatokra, kivitelezési és anyagköltségekre gondolnunk. Olyan trendek kerültek még inkább fókuszba, mint a digitalizáció, az energiahatékonyság, a megújuló energiák és az ESG. Idén már 13. alkalommal díjazta az ingatlan.com csoporthoz tartozó Az Év Irodája az új ingatlanfejlesztéseket, projekteket, vállalatokat és szakembereket. A díjazott projektek már hatékonyan reagálnak az új piaci kihívásokra, és még markánsabban épültek be az új megoldások a ingatlanfejlesztési és -kezelési folyamatokba.

Magyarország legismertebb ingatlanpiaci versenyére idén is jelentős számú nevezés érkezett, a szakmai zsűri összesen 93 pályázatot értékelt, vagyis hatalmas érdeklődés kísérte a megmérettetést. Különleges évet zárt a hazai ingatlanpiac tavaly, hiszen a pandémia nehéz időszaka utáni fellendülés számos új fejlesztést és megoldást hozott az ingatlanpiacra, amely a 2022-ben kibontakozó világgazdasági és politikai nehézségek ellenére is aktív maradt.

Egyértelműen látszik, hogy az újabb globális gazdasági hatások, a háború és annak gazdasági következményei a járvány utáni visszarendeződés folyamatát befolyásolták, és újabb alapvető változásokat okoztak az ingatlanszektorban. Az új trendek nagyszerűen kirajzolódtak a nevezett projektekben is, a pályázók túlnyomó többsége nagy figyelmet fordított az energiaszükségletének optimalizálására.

Az ESG is felértékelődött a jelenlegi helyzetben, hiszen az üzemeltetés és költségeinek fókuszba kerülése még inkább kiemelték a fenntarthatóság szerepét, nem véletlenül az ingatlanbefektetésekben is egyre nagyobb hangsúlyt kap már ez a trend. Előtérbe kerültek a hatékonyságnövelő beruházások, hiszen a bérlők is kiszámíthatóbb díjakat és biztonságosabb jövőképet várnak az épülettulajdonosoktól és az üzemeltetőktől. Nem véletlenül a vagyon- és ingatlankezelők is nagy számban indultak a megmérettetésen, amely jelzi, hogy a nehezebb időkben felértékelődnek ezek a tevékenységek.

Az Év Kereskedelmi Fejlesztése kategóriában a Millennium Gardens Irodaház - I. fázis lett az első helyezett, amely a Millennium Városközpont utolsó elemeként valósul meg. Az Év Tervezett Kereskedelmi Projekt kategóriában a ParkSide Offices irodafejlesztés győzött, amely a Feneketlen-tó közvetlen közelében kínál majd fenntartató irodatereket.

Az Év Lakóingatlan Fejlesztése kategóriában a A47 nyerte el az első helyet, amely a budapesti világörökségi helyszínen, az Andrássy úton egy pompásan felújított, kiemelten védett lakóépület. Az Év Tervezett Lakó Projektje kategóriában a Metrodom Green Lakóépület végzett az első helyen, amely Ferencvárosban különleges zöld innovációs megoldásaival kínál majd otthonokat.

Az Év Legzöldebb Projektje a H2Offices irodakomplexum I. fázisa, amely a Váci úton épülő környezettudatos irodakomplexum első fázisa. Az Év Ingatlanfejlesztése Különdíjat a MOL Campus érdemelte ki, amely a Kopaszi-gátnál Budapest új ikonikus épületkomplexumaként a kor legújabb építészeti, technológiai és műszaki megoldásait ötvözi.

Az Év Logisztikai Projektje GLP Sziget I Logisztikai Központ, amelynek műszaki megoldásai mintaértékűek a hazai raktárpiac számára is. Az Év Tranzakciója Díjat a Green Court Office értékesítése nyert el, amely 2021 végén került átadásra egy vegyes funkciós fejlesztés befejező elemeként.

Az Év Fejlesztő Cége kategória győztese a Horizon Development, amely a korábbi évek sikereit követve tavaly is jelentős eredményeket ért el. Az Év Kivitelező Cége a DVM group, amely hazánk egyik legkomplexebb integrált építőipari cégcsoportjaként kiemelkedő nemzetközi színvonalat képvisel.

Az Év Asset Management Cége CPI Hungary, amely a portfóliója új elemeit kiválóan integrálta a már meglévő állományba. Az Év Property Management Cége díjat a Cushman & Wakefield kapta, amely csaknem 800 ezer m2-nyi ingatlan kezel sikeresen Magyarországon számos piaci szegmensben.

Az Év Facility Management Cége a DOME Group, amely húsz éves működése során az ingatlanszektor meghatározó létesítménygazdálkodási vállalatává nőtte ki magát. Az Év Tanácsadó Cége kategóriában a CBRE Magyarország győzött, amely a kereskedelmi ingatlanpiac minden dimenziójában aktívan támogatja globális ügyfeleit.

Az Év Ingatlanpiaci Személyisége Kocsány János lett, aki a Graphisoft Park vezérigazgatójaként évtizedek óta aktív szerepet abban, hogy a magyar „Szilícium-völgy” az egyik legnívósabb és leginnovatívabb irodapark legyen hazánkban. Az Év Feltörekvő Személyisége idén Zeller Gábor, aki a JLL tőkepiaci részleg igazgatójaként kiemelkedő szerepet töltött be számos meghatározó kereskedelmi ingatlan értékesítésében.

„Az idei díjátadó gálát a tavalyihoz hasonlóan a Pesti Vigadóban rendeztük meg a szakmai nagyközönség részvételével, amely ismét számos világszínvonalú projektet emelt a reflektorfénybe. Nagyon örülünk, hogy 2022 – a kibontakozó globális gazdasági válság ellenére is – színvonalas projekteket és fejlesztéseket eredményezett a magyar ingatlanpiacon, emellett a vállalatok és a szakemberek is újabb energiákat, képességeket mozgósítottak, hogy innovációval és kreativitással az újabb nehézségeken is úrrá tudjunk lenni. Az elmúlt jó néhány év távlatában úgy tűnik, hogy válságálló a magyar ingatlanszektor, a megteremtett értékek jóval túlmutatnak a nehézségeken, és hosszú évtizedekre megalapozzák a hosszú távú sikereket” – mondta Fodor Dániel, Az Év Irodája és a Real Estate Awards versenyek főszervezője.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!