„Az apaság nem csak egy nap” – Már 111 munkavállaló vette igénybe a Vodafone egyedülálló szülői szabadságát

„Az apaság nem csak egy nap” – Már 111 munkavállaló vette igénybe a Vodafone egyedülálló szülői szabadságát
Épp két éve vezette be a Vodafone különleges juttatását, melynek keretében 100 százalékban fizetett speciális szabadságot biztosít, amelyet a vállalatnál dolgozó azon újdonsült szülők vehetnek igénybe a gyermekük érkezését követően, akik nem élnek a szülési szabadsággal. A 16 hetes szabadság lehetőségével eddig 111-en éltek, köztük egy női munkavállaló is.

A Vodafone munka-magánélet egyensúlyt támogató kezdeményezésének a lényege, hogy amennyiben az anya megy szülési szabadságra akkor az apa részére, ha pedig az apa marad otthon a gyermekkel, akkor az anya részére teszi lehetővé a szolgáltató a 16 hetes extra szabadságot – sőt, a lehetőséggel azonos feltételek mellett élhetnek az örökbefogadó szülők is. A szülői szabadságot a gyermek családba érkezését követő másfél évben belül tudják kivenni a munkavállalók, tetszőleges számú és hosszúságú részletekben.

„A Vodafone-nál nemcsak apák napján gondolunk az apukákra, hiszen jól tudjuk, hogy szülőnek lenni nem csak egyetlen nap, hanem egy egész életre szóló felelősség" – mondta Berkes Áron, a Vodafone HR vezérigazgató-helyettese. „A Vodafone-nál hiszünk az egyenlőségben, és ennek mentén számos módon szeretnénk megadni a lehetőséget a nálunk dolgozó szülőknek, édesapáknak is, hogy ne kelljen választaniuk a család és a karrier között; a munka mellett kiteljesedhessenek családi szerepükben is, és hogy jelen lehessenek a családdá válás fontos pillanataiban."

A 16 hetes szülői szabadság lehetőségével eddig 111 munkavállaló élt, jellemzően apukák, de van olyan női munkavállaló is, aki örökbefogadó szülőként élt a lehetőséggel. Az MTA-ELTE New Vision Research Group kutatói a közülük most 21, a szülői szabadságot igénybe vevő, önként jelentkező Vodafone-os apukával és 7 érintett vállalati csoportvezetővel készítettek interjút ennek a különleges juttatásnak megítéléséről, dolgozói és vezetői szemszögből is.

A kutatásból[1] kiderült, hogy a vállalat szülői szabadságának rendkívül pozitív a fogadtatása, és a legtöbb apuka úgy érzi, ennek is köszönhető, hogy szorosabb kapcsolatot tudott kialakítani gyermekével. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyermekek iránti elköteleződés mellett a munkavállalók vállalat iránti elköteleződése is erősödött a juttatás hatására.

„A Vodafone példát mutat a szülők megbecsülésével, hisz az idő az egyetlen ténylegesen véges és mással nem pótolható dolog, amit egy munkáltató adni tud. Reméljük, hogy mások is követik a példát, és egyre inkább középpontba kerül a munkavállalói jóllét. Ez egy tanulási folyamat, sikerekkel és buktatókkal, ahol az úttörők elismerést érdemelnek." – mondta Antal Miklós, az MTA-ELTE Lendület New Vision Research Group vezetője.

A kutatásban részt vevő apukák közül legtöbben azt emelték ki előnyként, hogy jelen tudtak lenni az újszülött fontos fejlődési mérföldköveinél; minden családtag számára stresszmentesebbé vált a gyermek érkezését követő, kihívásokkal teli első időszak; több terhet tudtak levenni szülőtársuk válláról; illetve erősebb kötődés alakult ki köztük és az újszülött vagy akár ők és a már nagyobb gyermekük között ebben az időszakban.

„Abszolút pozitív volt nekem, és hatalmas élményként éltem ezt meg, mivel így a kisebbik gyermekem születésénél már jóval több időt tudtam otthon tölteni. Rengeteg feladatból tudtam kivenni én is a részem, könnyítve ezáltal a feleségemre háruló terheken" – foglalta össze a szülői szabadsággal kapcsolatos tapasztalatait egy a felmérésben részt vett Vodafone-os apuka.

Bevezetése óta, azaz az elmúlt két évben eddig összesen 111 munkavállaló élt a Vodafone-nál a szülői szabadság lehetőségével, közülük négyen már a második babával vannak otthon, 11-en pedig jelezték, hogy hamarosan ismét igényt tartanak majd az extra szabadságra. A program kezdete óta egy női munkatárs is igényelte a szülői szabadságot, aki örökbefogadó szülőiként élt a lehetőséggel. A csecsemőt örökbefogadó szülőknek ugyan járnak az állami ellátások, ám a 2 évnél idősebb gyermeket örökbefogadóknak már nem, így ebben az esetben a Vodafone-nál dolgozó anyuka a Vodafone szülői szabadságának köszönhetően tudott otthon maradni a családba érkező gyermekével.

A Vodafone a szülők számára kínált juttatásai között szerepel egy további kedvezmény is: a vállalat lehetővé teszi, hogy a 16 hét szabadság letelte után további 6 hónapig 20% munkaidőkedvezményben részesüljenek az érintett munkatársak, vagyis például teljes munkaidő esetén heti 32 órában dolgozhatnak úgy, hogy ezidő alatt is a teljes fizetésüket kapják. A munkaidőkedvezmény ütemezése szintén rugalmas, előfordulhat olyan, hogy valaki heti 4 napot dolgozik, és az is lehetséges, hogy valaki a rövidebb munkanapok mellett dönt. A munkaidőkedvezménnyel a szülői szabadságukat letöltöttek körülbelül 90%-a élt eddig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Vodafone