Argentínában az infláció felpörgette a stabilcoinok iránti keresletet

Argentínában az infláció felpörgette a stabilcoinok iránti keresletet
Az argentin gazdasági miniszter távozása után és az infláció miatt az argentinok egyre több stabilcoint vásárolnak.

Argentínában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Tether stabilcoinja, az USDT – írja a bitcoinbazis.hu.

Martin Guzmán gazdasági miniszter múlt szombati lemondása után az argentin peso nagyjából 15 százalékkal esett a DAI és a Tether stabilcoinokhoz képest számos kiemelkedő helyi kereskedési platformon. A stabilcoinok az amerikai dollárhoz vannak kötve, így kevésbé érzékenyek az árfolyam-ingadozásra.

Argentínát korábban a világ 10. leggazdagabb gazdaságaként tartották számon, ma viszont ott van az egyik legnagyobb infláció. A bankrendszerrel szembeni bizalmatlanság, az amerikai dollárba átvihető peso mennyiségének korlátozása egyre inkább a kriptovaluták felé tereli az állampolgárokat. Az argentin stabil érme piac az elmúlt évben hatszorosára nőtt.

Becslések szerint az argentin Buenbit tőzsdén múlt vasárnap 300 százalékkal megugrott a kereskedési volumen az előző hetek azonos napjához képest. A lemondott miniszter képes volt csökkenteni Argentína külföldi adósságát, miközben a szegényeknek sürgősségi készpénzsegélyt nyújtott és élelmiszerjegyeket adott. Májusban azonban az argentin inflációs ráta meghaladta a 60 százalékot, ezzel egyidejűleg a gázolajhiány és a politikai nyomás miatt Guzman lemondásra kényszerült.

Eközben a kriptovalutákat hozzáférhetőbbé tették az átlagembereknek. A kriptovaluta-tranzakciókat lehetővé tevő betéti kártyák már három argentin startup cégnél is elérhetők. Egy patagóniai faluban pedig a vállalkozások több mint 40 százaléka elfogadja a bitcoint.

Fotó: Pixabay.com.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!