A pénzügyi az új mérnök és IT szektor a hazai munkaerőpiacon?

A pénzügyi az új mérnök és IT szektor a hazai munkaerőpiacon?
A pénzügyi-számviteli területen dolgozók aktuális helyzete hasonló, mint a mérnököké és az IT szakembereké volt pár évvel ezelőtt: kiugró kereslet mutatkozik e munkavállalók iránt, nagy a cégek emberierőforrás-igénye, az aktív munkavállalók ezzel egyidőben pedig széles kínálatból válogathatnak, és válogatnak is: gyakori, hogy egyszerre több helyre nyújtják be jelentkezésüket – mutat rá a Profession.hu friss bérelemzése. A kialakult helyzet pedig az érintett munkavállalók bérigényének folyamatos emelkedését vonja maga után.

Először állította össze a pénzügyi szektorra vonatkozó elemzését a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletága. A bér benchmark kiadvány pontos és aktuális képet mutat az iparágról és a szereplők számára hasznos információkkal szolgál a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetről, a trendekről, valamint a bérezésekről.

Az SSC-k és BSS-k megjelenése

A szektor a kiszolgáló központok (SSC-k, BSS-ek) hazai megjelenésével jelentős átalakuláson ment keresztül. Egyfelől megváltoztak a pénzügyi és számviteli pozíciók elvárásai, a magasszintű szaktudás helyett az alapos idegennyelv-ismeret került a kritériumok fókuszába. Másfelől pedig a vállalatok nemzetközi háttere miatt az iparág korábban kevésbé tapasztalt rugalmasságot igényel a munkavállalóktól – sokszor más időzónához igazodva kell dolgozni, akár munkaszüneti napon is. Ezek a változások leginkább a fiataloknak kedveznek, akik életében gyakoribb a legalább egy idegen nyelv magasszintű ismerete, illetve könnyebben alkalmazkodnak a megváltozott munkarendhez is.

Nagy az igény a pénzügyi szakemberekre

A hazai munkaerőpiacot általánosságban jellemző jelöltvezérelt felállás a pénzügyi területre kiemelten igaz. Az iparágon belül a legnagyobb munkaerőigény 2023 harmadik negyedévében a könyvelés alkategóriában érzékelhető, ahol közel 400 nyitott pozíció vár betöltésre jelenleg a profession.hu-n.

A pénzügyi területek között most sztárszakmának mondható a könyvelőké: idén az év első felében közel 2000 könyvelőt kerestek Magyarország leglátogatottabb tematikus állásportálján, amelyet a kontroller, a pénzügyi munkatárs, a bérszámfejtő, majd a pénzügyi asszisztens és a mérlegképes könyvelő követ a feladott álláshirdetések számát tekintve. 2023 első félévében a leginkább az adótanácsadó - társasági adó alkategóriában nőtt meg a munkaadók humánerőforrás-igénye 2022 teljes évének átlagához képest (143%).

„A fentiekből érzékelhető, hogy egy nyitott pozíció betöltésének sikere jelenleg nagyrészt azon múlik, hogy a béren kívül milyen extrát tud felajánlani a munkaadó a jelentkezőknek, ami vonzóbbá teheti és kiemelheti őket a hirdetések sorából” – összegzi a kialakult helyzetet Dirar Hamed Fatima, a Profession Services non-technológiai keresésekkel foglalkozó csapatának vezetője.

A pénzügyi asszisztensek bére a legalacsonyabb pályakezdőként

Fizetések tekintetében a szektoron belüli legkeresettebb szakmában elhelyezkedett 0-3 év szakmai tapasztalattal rendelkezők kapják a legalacsonyabb fizetést: a pénzügyi asszisztensek átlagosan bruttó 480 000 forintot keresnek havonta, a pénzügyi munkatársak 530 000, a bérszámfejtők és a könyvelők 550 000, a mérlegképes könyvelők 580 000, a kontrollerek pedig 650 000 forintot. Karrierjük elején a legjobban a főkönyvelők keresnek.

„A terjedő automatizáció, a mesterséges intelligencia hozzáférhetősége a legtöbb vállalat pénzügyi tevékenységére is hatással van, átalakítja a feladatköröket és az azokhoz szükséges emberi erőforrásigényt. A számok sok esetben monoton világában a modern technológia megfelelő bevonásával kiválthatóak a szaktudást nem igénylő feladatok, amelynek eredményeként több erőforrás fordítható az analitikus gondolkodást és stratégiai lényeglátást igénylő területekre. A munkafolyamatok átstrukturálása vonzó környezetet teremthet a kihívást és a kreativitást igénylő szakembernek, így ezzel a cég előnyre tehet szert a toborzásban, miközben a meglévő tehetségek megtartását is elősegíti” – magyarázza Szigeti Nikoletta, a Profession Services üzletágvezetője.

A Pénzügyi Salary Benchmark kiadvány erről a linkről tölthető le: https://www.profession.hu/hrfeed/penzugy-salary-benchmark-kiadvany/

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!