A körforgásos gazdaság jegyében bővíti gyártókapacitását a Szentkirályi Magyarország: átadták a vállalatcsoport egyik legmodernebb gyáregységét

A körforgásos gazdaság jegyében bővíti gyártókapacitását a Szentkirályi Magyarország: átadták a vállalatcsoport egyik legmodernebb gyáregységét
Jelentősen bővíti gyártókapacitását az idén 30 éves Szentkirályi, annak az új üzemcsarnoknak köszönhetően, amelyet ma adott át Alessandro Pasquale és Balogh Levente a kormány képviselőivel közösen. A fenntarthatósági célok, a körforgásos gazdaság megvalósítása jegyében felépült gyáregységben kapott helyett az új, ultramodern gyártósor. A 2,8 milliárd forintos beruházás révén nemcsak az ásványvíz-palackozás kapacitása nő, hanem lehetővé válik a Pepsi termékek palackozásának a közeljövőben tervezett visszahozatala is Magyarországra.

Meghatározó mérföldkőhöz ért az idén 30 éves Szentkirályi 2022-ben indított, ötéves fejlesztési programja, amelynek egyik kiemelt célja a körforgásos gazdaságra történő átállás. A beruházás első ütemében a vállalat szentkirályi telephelyén megépült gyártócsarnokban kapott helyet az új, nagy teljesítményű PET-palackozó gyártósor. A beruházásnak köszönhetően a cégcsoport legmodernebb gyártóbázisa jön létre Magyarországon. Az itt telepített palackozó technológia készen áll a 2024-ben bevezetésre kerülő betétdíjas rendszerből visszaforgatott PET alapanyag befogadására, ezzel támogatva az iparág körforgásos működését.

A 2,8 milliárd forintos összértékű beruházás gazdaságélénkítő hatása mellett új munkahelyeket is teremt a térségben élők számára. Emellett a bővítés hosszú távra biztosítja a társaság ásványvíz palackozó kapacitásigényeit és lehetővé teszi a Pepsi termékek palackozásának fokozatos visszahozatalát Magyarországra. Jelenleg ezek nagyobb távolságról érkező import termékek, így az egy-két éven belül induló helyi Pepsi-gyártás lehetővé teszi majd a környezeti lábnyom további csökkentését is.

A minőségi termékek elkötelezett gyártójaként, a Szentkirályi 2003 óta folyamatosan fejleszti és bővíti gyártókapacitását. A 2005-ös és 2007-es években új PET-palackozó gépsorokat üzemeltek be és 2010-ben új raktárbázis épült fel. 2012-ben egy nagy kapacitású előforma-gépet állítottak munkába, majd a vízkezelő technológia is megújult. A vállalat legutóbbi, a Pasquale családdal közös beruházása nyomán 2018-ban a jelenlegihez hasonlóan új üzemcsarnok épült, amelyben modern gyártósort és egyéb kiszolgáló berendezéseket helyeztek üzembe.

A mai, ünnepélyes átadón Alessandro Pasquale, a Szentkirályi Magyarország társ-tulajdonosa elmondta: „Büszkeséggel tölt el azt látni, hogy a Balogh Levente barátommal 2015-ben indult együttműködésünknek köszönhetően, a Szentkirályi Magyarország nemcsak tartja piacvezető pozícióját, de innovációs programjának köszönhetően a fenntarthatósági szempontokat is az üzleti működésének középpontjába helyezte.”

Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke és társtulajdonosa ehhez hozzáfűzte: „Nem is lehetne szebben ünnepelni a Szentkirályi ásványvíz 30. születésnapját, mint egy új beruházás átadásával. Örömmel látom, hogy vállalatunk termékei iránt folyamatosan nő a kereslet, és a most átadott új gyártósornak köszönhetően hosszútávon is biztosított lesz az igények kielégítése. Eddig elért sikereinkből erőt merítve további bővítéseket készítünk elő, hogy megerősítsük a Szentkirályit stratégiailag is fontos nemzeti vállalatként.”

A Magyar Kormány részéről az ünnepségen részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, aki elmondta: „A víz egyre inkább a legalapvetőbb természeti erőforrásnak tekinthető, amelyért fokozódó küzdelem várható a következő években, évtizedekben. A víznek az a formája, amely fenntartható módon újrateremthető fogyasztásra, egy olyan kincs, amit meg kell becsülni. Ennek a megbecsülésnek a jegyében adta a kormány azt a támogatást jelen beruházáshoz is, ahogyan a korábbiakhoz, és fogja a jövőben is a Szentkirályinak ezeket a támogatásokat adni.”

Szeberényi Gyula Tamás, a térség országgyűlési képviselője köszöntő beszédében kiemelte: „Szentkirályon, Magyarország legjobb ásványvizének hazájában átadott kapacitásbővítő beruházásunk megerősíti hazánk egyik legfontosabb iparágát, az élelmiszergyártást. Térségünk és az egész ország gazdasági stabilitása szempontjából történelmi ez a pillanat, a szentkirályi beruházás tovább erősíti a családok biztonságát.”

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!