A Bitcoin vagy az amerikai dollár éli majd túl az inflációt?

A Bitcoin vagy az amerikai dollár éli majd túl az inflációt?
A Bitcoin és az amerikai dollár hosszú idők óta egymás riválisainak tekintendők, azonban van egy tényező, ami mindkét eszközt szabályozza. Ez a komponens pedig nem más, mint… *dobpergés* az infláció! Bizony, az alattomos kis jószág gazdaságokat buktatott már meg a múltban, de olykor éppen az ellenkezőjét sikerült kiváltania. Annyi azonban bizonyos, hogy az utóbbi időben kifejezetten rossz hatással van a globális világgazdaságra.

2022 első hónapjában sokkolta a hír a közvéleményt, miszerint az infláció mértéke az Amerikai Egyesült Államokban elérte a 7%-ot. Ez már akkor is 40 éves csúcsnak számított, azonban sajnálatos módon ez az érték egyre csak növekszik. A fogyasztói árindex (CPI – Consumer price index) kedden, azaz április 12-én átlépte a 8,54%-ot. Hasonlóra egészen pontosan 1981 óta nem volt példa, ami remekül indikálja a fennálló helyzet súlyosságát - írja a bitcoinbazis.hu.

Mire az emberek kezdtek volna egy kicsit fellélegezni a koronavírus-járvány okozta nehézségek után, kitört az orosz-ukrán háború, ami csakugyan megrengette a világot. A föld nemzeteinek gazdaságai és valutáik küszködnek a túlélésért s azon töprengenek, hogy létezhet-e valamiféle kiút. Legnagyobb szerencsénkre akad belőlük jónéhány és kriptovalutáknak nevezik őket. Számos államigazgatás rájött már erre s zöld utat biztosított a Bitcoin számára.

Míg a devizákat illetőleg az infláció eddig nem látott magasságokba tör, addig a Bitcoin inflációs rátája mindinkább csökken – jelen pillanatban 1,8%.

A Bitcoin-kibocsátás egy átlátható és kiegyensúlyozott rendszer, ami éles kontrasztban áll a fiat valutákkal. Gyakori a nagymértékű ingadozás, amelyet akár egy politikus nyilatkozata is könnyen befolyásolhat.

Továbbá, a monetáris politika számára nélkülözhetetlen az M2 pénzaggregátum, ami a pénzkínálat egyik fontos mérőszáma. Általa próbálják megbecsülni az elkövetkezendő időszakban felmerülő pénzkínálatot és a várható inflációt is.

Ennek ellenére a legtöbb kriptóban érdekelt egyén szerint maga a pénzkínálat bővülése okozza az inflációt. Ezzel szemben a Bitcoin rendelkezésre álló mennyiségét 4 évente megfelezik, amivel előidézik a rá vonatkozó infláció mérséklődését.

Ezenkívül, az amerikai dollár esetében a fogyasztói árindex és az M2 pénzaggregátum egyre rosszabb adatokat produkál, míg a Bitcoin csillaga ível felfelé. Ebből kifolyólag eljött az ideje, hogy a fiat pénzeket hátrahagyva, véglegesen a kriptók váljanak a társadalom elsőszámú fizetőeszközeivé.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!