2024 előtt nem lesz új bikapiac?

2024 előtt nem lesz új bikapiac?
Du Jun, a Huobi tőzsde egyik alapítója a CNBC műsorának vendége volt, ahol kifejtette, hogy 2024-nél vagy 2025-nél hamarabb nem számíthatunk új bikaciklusra. Mindezt a bitcoin ciklikus, feleződésekben gyökerező mozgásával indokolta.

A népszerű tőzsde alapítója úgy gondolja, hogy továbbra is meghatározó szerepet játszik a blokkjutalom felezése a bitcoin árfolyamában - írja a kriptoakademia.com. Az eddigi tapasztalatok alapján mindig a felezések után indult meg a bikapiac:

“HA EZ A KÖR FOLYTATÓDNI FOG, AKKOR MOST EGY MEDVEPIAC KORAI SZAKASZÁBAN LEHETÜNK” – jelentette ki Du.

“Ezután a ciklus után még 2024 év végéig vagy 2025 év elejéig nem fogunk látni új bikapiacot.”

“Nehéz megmondani, hogy mi várható, mivel elég sok más tényezővel is számolni kell, amik mind befolyásolhatják az árfolyamot. Gondolok itt a geopolitikai problémákra, vagy a nemrégi Covid járványra.”

Mi az a feleződés?

A feleződés az a folyamat, amely során a bányászok egyre kevesebb bitcoin jutalmat kapnak a munkájukért. A bitcoin hálózatán kb. 10 percenként bányásznak ki egy blokkot. Ezért pedig azok, akik részt vettek ennek a kibányászásában, jutalmat kapnak. Ez a jutalom most 6,25 BTC. A hálózat indulása után négy évig 50 BTC volt a jutalom, majd a felezés után már csak 25 BTC. Azóta is történt két felezés, majd 2024 márciusától már csak 3,125 BTC lesz a jutalom. A négyévenkénti feleződést – akárcsak cikkünk alanya – sokan párhuzamba állítják a bitcoin árfolyamával, annak bika- és medvepiacaival.

Amíg a Huobi alapítója szerint nagyjából változatlanul ismétlődnek tovább a ciklusok, vannak olyan jelek, amik szerint a mostani bikapiac teljesen más volt, mint az előzőek. Az előző bikapiacok csúcsa például mindig egy meredek emelkedésben ért véget, amit egy legalább olyan meredek beesés követett, 80- és 90 százalékos mozgásokkal. Az utóbbi bikapiac viszont két csúcsot is megélt, a szokottnál lassabban. 2021 májusában elérte a 64 ezer dollárt, majd novemberben a 69 ezret. De különbség van az előző ciklusokhoz képest abban is, hogy a hosszú távú hodlerek hogyan viselkednek (ezúttal kevesebb BTC-t adtak el, mint az előző bikaciklus során) és abban is, hogy merre áramlik a pénz (jelenleg kifelé mennek a pénzek a tőzsdékről, ami általában bikás jel). Ezek jelezhetik, hogy a mostani piaci körülmények mások, mint az előző ciklusban tapasztaltak, ezért teljesen sosem támaszkodhatunk arra, ami a múltban történt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!