20 év börtönt kaphat a Theranos alapítója

20 év börtönt kaphat a Theranos alapítója
Elizabeth Holmes mindössze 19 éves volt, amikor a Theranos céget megalapította. A vállalkozás olyan úttörő megoldást ígért, amellyel kideríthető, milyen betegségei vannak egy embernek. Kár, hogy ebből semmi nem volt igaz.

Hamarosan pont kerülhet az Elizabeth Holmes nevével fémjelzett, Theranos nevű cég ügyére, ami alapítása óta igyekszik magára terelni a szakértők és persze a sajtó figyelmét. Holmes azonban többek szerint megvezette a befektetőket, ezért tizenkét rendbeli csalás vádjában is bűnösnek mondta ki egy kaliforniai ügyészség. A BBC azt írja, ha Holmes bűnössége bizonyítást nyer, akár 20 évet is kaphat.

A Holmes által gründolt Theranos 2003 óta létezik, ekkor alapította azt a csalással vádolt nő. Holmes ekkor mindössze 19 éves volt, de már ekkor is óriási elképzelései voltak vele kapcsolatban. A vállalkozás ugyanis olyan technológia bevezetését ígérte – többek közt a befektetőknek is –, ami egyetlen vércseppből képes megállapítani, milyen betegségei vannak (ha vannak) a vizsgált személynek. A Theranos ehhez egy dobozméretű készüléket dolgozott ki, ám később egyre fokozódott a gyanú, hogy a termék mögötti ötlet valójában megvalósíthatatlan. Holmest ezt megelőzően többször a „következő Steve Jobsnak”, vagyis az Apple 2011-ben elhunyt alapítójának és vezetőjének nevezték, utalva arra, hogy az elképzelés megválthatja a világot. De nem váltotta.

A vád szerint Holmes és Ramesh Balwani, a nő élettársa és a cég korábbi vezetője hazudtak, hogy pénzt szerezzenek a vállalkozás működtetéséhez, ami érdekében még a tesztek eredményeit is meghamisították. Egy időben pedig azt híresztelték, hogy a technológia olyan sikeres, hogy azt a Pfizer és amerikai hadsereg is használja. A vád szerint a páros dúsgazdag befektetőket tévesztett meg az Edison nevű eszközzel, miközben tudták, hogy az nem felel meg az elvárásoknak. A bírósági iratok alapján a cég által átvert támogatók nagyjából 700 millió dollárt invesztáltak a technológiába, lényegében feleslegesen.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Theranos