Újra láthatnak a vakok az új ″kameraszemmel″

Újra láthatnak a vakok az új ″kameraszemmel″
A Gennaris névre keresztelt rendszert az ausztrál Monash Egyetem fejlesztette, és egy olyan technológiát takar, ami egy kamera segítségével az agyba közvetíti a látott képet.

Hosszú évek óta dolgoznak azon a tudósok, hogy valahogyan visszaadják a vakságban szenvedő emberek látását. Részsikereket már eddig is sikerült elérniük, az ausztrál Monash Egyetem tudósai azonban olyasmire készülnek, amire még nem volt példa: beültetnék a világ első bionikus szemét egy emberbe - írta a hvg.hu.

A TechCrunch beszámolója szerint egy, az okostelefonokéhoz hasonló rendszerről, valamint az agyhoz csatlakoztatott elektródákról van szó. Ezt szeretnék most beültetni egy emberbe, és ha sikerül, további támogatásokat gyűjtenének, hogy a világon mindenhol elérhető legyen a módszer.

A Gennaris névre keresztelt rendszert, melyet több mint tíz éve kezdtek fejleszteni a tudósok, a sérült látóidegeket megkerülve juttatja el a jelet az agy látóközpontjához. Az egység egy kis kamerából áll, amely egy vezeték nélküli jeladón keresztül továbbítja a látott képet a képfeldolgozó chipekhez. A feldolgozás után az információ elindul az agyba.

Arthur Lowery, a Gennarist fejlesztő csapat egyik tagja szerint a rendszer képes lesz arra, hogy akár 172 különböző fényfoltot is érzékeljen vele a páciens. Ez már elegendő ahhoz, hogy kültérben és beltérben is biztonsággal közlekedjen az illető, illetve felismerhetővé válik számára, hogy valaki vagy valami van ott mellette.

A szakemberek azt remélik, hogy a technológiával más területeken is eredményeket érhetnek majd el, például segíthet a mozgássérülteknek abban, hogy újra járni tudjanak.

A szakemberek a nyár folyamán három bárány agyába ültettek implantátumot, a 2700 tesztóra alapján pedig úgy tűnik, működőképes a dolog. Az emberi beültetés előkészületei már folynak, de pontos időpontot még nem tűztek ki.

Az ausztrál kutatók bejelentése nem sokkal azután érkezett, hogy Elon Musk cége, a Neuralink megmutatta, sertésekbe már sikerrel ültették be az agy-számítógép interfészt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!