Újra lát egy vak nő, akinek chipet ültettek a szemébe

Újra lát egy vak nő, akinek chipet ültettek a szemébe
Bionikus szemimplantátumnak köszönheti egy 88 éves brit nő, hogy megvakulása óta először érzékelt vizuális jeleket.

Geográfikus atrófiában szenved az a 88 éves brit nő, aki a világon először kapott bionikus szemimplantátumot. A betegség az időskori száraz makuladegeneráció leggyakoribb fajtája, ami a látás elvesztésével járhat. A Prima System nevű eszköz egy klinikai teszt során került a páciens szemébe. A szakértők szerint a Pixium Vision sikeresen alkalmazott eszköze reményt adhat a szenvedőknek látásuk visszaállítására – írja a The Guardian.

A mikrochipet a nő vak bal szeme mögé, a retina közepe alá ültették be. A páciens derekára egy számítógépet erősítettek, melyhez csatlakozott egy szemüvegbe szerelt videókamera. A chip felfogja a szemüveg által rögzített képsorokat és továbbítja őket a számítógéphez. A gép mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel a szemüvegből érkező adatokat és irányítja a szemüveg fókuszát. A képet a szemüveg infravörös fényként sugározza vissza a szembe ültetett chipbe, ami elektromos jelekké alakítja azokat, így jutnak el végül az agyba. Az agy ezeket a jeleket képes úgy érzékelni, mintha természetes látásból százmaznának.

„Nagyon örülök, hogy én lehettem az elő, aki megkapta ezt az implantátumot, izgatott vagyok, hogy újra élvezhetem majd a hobbijaimat és remélem, sokan mások is profitálhatnak majd ebből”- mondta az eszközt viselő nő.

 

(Forrás: hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!