Újra elérhető a ChatGPT az olaszoknál

Újra elérhető a ChatGPT az olaszoknál
A tiltás kevesebb, mint egy hónapig volt érvényben.

Olaszország március végén tiltotta be a ChatGPT-t, mostanra viszont újra elérhető a mesterséges intelligencián alapuló chatbot – jelentette be az olasz adatvédelmi hatóság, írja a 24.hu.

A kevesebb mint egy hónapnyi tiltás mögött az EU általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) állítólagos megsértésére állt, valamint a hatóság egy március 20-ai adatvédelmi incidenst jelölt meg problémaként, ami során a felhasználók beszélgetései és a fizetős szolgáltatás előfizetőinek személyes adatai is kiszivároghattak. A Garante emellett azt is nehezményezte, hogy 13 év alatti fiatalok is hozzáférhettek az oldalhoz, szülői jóváhagyás nélkül.

A tiltás feloldásához a Garante feltételül szabta, hogy a chatbotot fejlesztő OpenAI vállalatnak közzé kell tennie egy tájékoztatót a szolgáltatás oldalán, amelyben leírják a ChatGPT működéséhez szükséges adatkezelési szabályokat, valamint az érintettek jogait. A fejlesztőnek ezt meg kell mutatnia az olasz felhasználóknak, akiknek a regisztráció befejezése előtt nyilatkozniuk kell arról, hogy már betöltötték a 18. életévüket.

Emellett kötelezték az OpenAI-t, hogy OpenAI-t, hogy lássa el korhatárkapuval az oldalát, hogy kiszűrje a 13 év alatti felhasználókat, továbbá szülői engedélyhez kötötték a 13 és 18 év közötti felhasználóknak a belépést. Ezen felül ki kell fejleszteniük egy olyan eszközt is, amellyel a felhasználók jelezhetik, nem kívánják az adataikat a nyelvi modell képzéséhez átadni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!