Újabb gyógyszer segíthet a koronavírus leküzdésében

Újabb gyógyszer segíthet a koronavírus leküzdésében
A vérhígítóként is használt aszpirin Covid–19 elleni hatását is vizsgálja az eddigi egyik legnagyobb olyan brit kutatás, amely a betegség potenciális gyógymódjait akarja feltárni.

Az új típusú koronavírussal megfertőződött páciensek esetében nagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata a hiperreaktív vérlemezkék, a vérzés csillapítását segítő sejttöredékek miatt - írja az MTI. Az aszpirin csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét – közölték a Recovery elnevezésű kísérlet tudósai. (Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, alig egy éve az aszpirin veszélyes hatását is kimutatták.)

"Jó okunk van azt hinni, hogy az aszpirin jótékony hatással bírhat, ráadásul biztonságos, olcsó és széles körben elérhető" – mondta Peter Horby, a kutatás egyik vezető szakértője.

Legalább kétezer tetszőlegesen kiválasztott páciens napi 150 milligramm aszpirint fog kapni a szokásos ellátás mellett. Adataikat összehasonlítják kétezer, csak az általános ellátást kapó betegével.

A Recovery kísérletben más kezeléseket is tesztelnek, például a szintén általánosan elérhető azitromicin antibiotikumot és a Regeneron gyógyszercég antitestkoktélját, melyet Donald Trump amerikai elnök koronavírus-fertőzés miatt kialakult tüneteinek kezelésére is használtak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!