Újabb 180 általános iskolában lesz elérhető az élményszerű tanulás

Újabb 180 általános iskolában lesz elérhető az élményszerű tanulás
A Delta Systems Kft. szállítja azt a 600 darab 3D nyomtatót és induló nyomtató anyagkészletet, amelyet hátrányos helyzetű térségek 180 általános iskolája kap a Klebelsberg Központ által indított nyílt uniós közbeszerzési eljárásban. A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Delta Technologies 100%-os leányvállalata által megvalósuló nettó 346 millió forintos beruházás az Okostanterem 2 folytatásaként köznevelési intézményekben teremti meg a diákok élményszerű oktatásának lehetőségét modern eszközökkel, támogatva a műszaki érdeklődésüket.

Általános tévhit, hogy a digitalizáció és a virtualizáció kiszorítja a fizikai munkát, illetve a fizikai megmunkálást a gazdaságból. A STEM rövidítéssel szokás utalni arra az oktatási megközelítésre, amiben a tudomány, a technológia, a mérnöki ismeretek és a matematika metszetében található készségek elsajátítására koncentrálnak. Az újabb ipari forradalomban továbbra is nagy jelentősége van a termelés fizikai paramétereit ismerő, ugyanakkor annak digitális irányítására képes munkaköröknek.

Az okostantermeknek és az idegen szóval „makerspace”-eknek hívott iskolai műhelyeknek nagy jelentősége van abban, hogy erre a területre is jusson figyelem, és felkeltse a diákok érdeklődését a modern ipar iránt.

Az okostantermekben elhelyezett 3D nyomtatókkal egy modern, a mai kor igényeire aktívan reagáló környezet kialakításával az élményalapú, közös munkára épülő oktatás valósulhat meg. A projekt segítségével olyan környezetet alakítanak ki a hátrányos helyzetű általános iskolákban, amely kellő motivációt adhat a diákok számára a digitális oktatásban való részvételre. A 3D nyomtatók és a pedagógusok segítségével a diákok nem csak élményszerű oktatásban részesülhetnek, hanem az eszközök segítségével valós, az életben is használható tapasztalatokra tehetnek szert, komplex gyártási folyamatokat is meg tudnak valósítani játékos formában. Az új módszerek és felszerelések segítenek abban, hogy a legfiatalabb korosztályok is magabiztosan kezeljék a modern eszközöket, melyek már most is a mindennapok részét képzik. A 3D nyomtatók lehetővé teszik például egyedi szemléltetőeszközök, oktatási segédeszközök gyártását, a tanulók saját maguk tervezhetnek eszközöket, játékokat, megvalósíthatják saját innovatív ötleteiket is.

A mostani fejlesztés azért is jelentős, hiszen állami és különböző alapítványi programokkal eddig mindössze az intézmények 10%-ában volt elérhető a 3D nyomtató valamilyen formában; a tanórákba beépítve eseti jelleggel vagy szakkörökön.

A Delta korábban egyetemek és középfokú oktatási intézmények számára valósított meg hasonló fejlesztési projekteket, szállított technológiai megoldásokat. A mostani pályázat az eddigi legnagyobb 3D nyomtató és induló nyomdai anyagkészlet beszerzés a köznevelési intézményekben, mellyel a cég a további fejlesztésekben is jelentős partnerré válhat.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ipari létesítmények közelében található intézmények sikeresebben tudják felhasználni az eszközök adta lehetőségeket, bevonva a tapasztalt mérnököket a folyamatokba. A technológia elterjedése érdekében ezért nem csak a pedagógusok szakmai felkészítése fontos, hanem lehetőséget kell biztosítani számukra a tapasztalataik egymás közötti megosztására, az adaptációs készségek fejlesztésére, valamint az eszközök folyamatos karbantartására, fejlesztésére is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!