Új szintre emeli a gépi tanulást az Amazon Web Services

Új szintre emeli a gépi tanulást az Amazon Web Services
Négy újítást vezet be a már Magyarországon is irodát nyitó Amazon Web Services (AWS) a gépi tanulás terén. Egyrészt a Bedrock felhőszolgáltatást a generatív mesterséges intelligencia (AI) alkalmazások fejlesztéséhez, másrészt az AWS Inferentia chipeket, amelyekkel az AI következtetési válnak kezelhetőbbé. Ezek mellett az AWS bemutatja a Trainium chipeket, amelyekkel gyorsabban kivitelezhető a gépi modellek tanulása, valamint az egyéni fejlesztőket segítve a vállalat ezentúl ingyenes hozzáférést biztosít az Amazon CodeWhispererhez.

Az Amazon Bedrock egy új szolgáltatás a generatív AI-alkalmazások fejlesztésére, skálázására. Azaz olyan alkalmazások létrehozására, amelyek szövegeket, képeket, hangokat és szintetikus adatokat képesek megalkotni az adott kulcsszavak alapján. A fejlesztők a Bedrock segítségével szöveggenerálásra képes AI-rendszerekkel bővíthetik a szoftvereiket. A szolgáltatás hozzáférést biztosít az Anthropic és az AI21 startup cégek élvonalbeli nyelvi modelljeihez, valamint a Stability AI Stability Diffusion képeket generáló mesterséges intelligenciamodelljéhez is. Ezek mellett az AWS két generatív nyelvi modellel rendelkezik. A Titan Text képes szöveget előállítani kulcsszavak alapján, a Text Embeddings pedig a szövegek matematikai ábrázolását készíti el a fordításokhoz, keresésekhez.

A Bedrock ráadásul anélkül használható, hogy a betáplált információk visszaszivárognának a modellek képzéséhez használt szélesebb adathalmazba. Az érzékeny vállalati információk - például pénzügyi jelentések vagy üzleti tervek – így semmiképp sem kerülnek be a modell képzési adataiba, sem pedig megosztásra más ügyfelekkel.

Az ultranagyméretű gépi tanulási modellek futtatásához hatalmas számítási kapacitásra van szükség. Ezekhez jelenleg az AWS Inferentia chipek nyújtják a legnagyobb energiahatékonyságot és a legalacsonyabb költségeket. Ugyanakkor a generatív AI-modelleket be is kell tanítani, hogy azok a megfelelő választ, képet, összefüggést vagy egyéb jellegű eredményt biztosítsák. Ehhez mostantól az AWS Trainium chipjei kínálnak bőséges hálózati képességet, ami kulcsfontosságú az ilyen modellek gyors és költséghatékony betanításához.

Mindezek mellett az AWS az egyéni fejlesztők számára hozzáférést biztosít az Amazon CodeWhisperer szolgáltatásához is. Ez egy olyan mesterséges intelligenciával működő kódoló segéd, amely minden szoftverfejlesztő számára gyorsabbá és könnyebbé teszi a kódolást. Generatív mesterséges intelligenciát használ, hogy valós időben adjon kódjavaslatokat a felhasználó megjegyzései és korábbi kódjai alapján. Az Amazon CodeWhisperer-t az egyéni fejlesztők díjmentesen, használati korlátozások nélkül vehetik igénybe.

Az innovációk bevezetésével az AWS továbbra is kulcsszerepet kíván játszani a gépi tanulás demokratizálásában, hogy az bárki számára elérhetővé váljék, beleértve a vállalat több mint 100 000 különböző méretű ügyfelét, számos iparágban.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!