Új korszakot nyit a zeneiparban a Kii új hangszórója

Új korszakot nyit a zeneiparban a Kii új hangszórója
A Kii Audio új hangszórójának forradalmi, diszruptív technológiája határozottan meg fogja változtatni a zenehallgatás minőségét - ígérte Orbán Szabolcs, a Muzix Group Kft. ügyvezetője és tulajdonosa a Kii Seven sajtótájékoztatóján. Az eszközzel nem csak az otthoni zenehallgatás léphet új szintre, de a hangmérnökök számára is optimális hangzás érhető el, köszönhetően az ultimatív hangminőségnek, amit korábban ismeretlen technológiával érnek el.

“Egyesek úgy gondolják, hogy egy hangszóró esetében alapvető a hangok valósághű reprodukciója, de valójában ez eddig egyáltalán nem volt így. A valósághű hangzást három tényező segít megvalósítani: egyrészt minden frekvenciának - a legmagasabbtól a legmélyebbig - ugyanazon a hangnyomásszinten kell lennie, legfeljebb fél decibelnyit térhetnek el. Másrészt a lehető legtöbb szobai reflexhatást ki kell zárni. A harmadik pedig az időkoherencia, ami azt jelenti, hogy minden frekvencia ugyanakkor távozik a hangszóróból, ahogy a valóságban a hangszerből is. Ám egy normál hangszóró esetében ez sem alapvető, mivel a magas hangok előbb távoznak, mint a mélyek. Ezt ellensúlyozni kell, hogy a lehető leghitelesebben visszaadjuk a hangot, a hi-fi rendszerek esetében a nappaliban, a hangmérnökök esetében a stúdióban. Az új hangszóró mindhárom szempontnak megfelel: időkoherens, 50 Herz-től kardioid, ami azt jelenti, hogy sajátos mintában szórja szét az alacsony- és középfrekvenciás hangokat, ráadásul a legzavaróbb hangreflexiókat ki tudja iktatni. Minden irányba ugyanolyan erősségű hangenergiát bocsát ki” - mondta a szakértő Wim Weijers.

“Az úgynevezett kardioid diszperzió nem létezik sehol máshol ilyet eddig nem csinált senki. A hangszórónak az oldalán, sőt hátul is vannak hangszórók, amiken - egy szoftveres megoldásnak hála - más és más időintervallumokban indulnak el a hangszóró membránok. Így egy olyan koherens hangképet kapunk, ami egyedülállóan stabil és precíz” - fűzte hozzá Orbán Szabolcs.

“Ha valaki behajol a hangszóró mögé, tapasztalhatja, hogy ott nincs basszus, ez a hallgató felé kerül fókuszálásra. A Kii Audio DSP vezérelt aktív hangszórói, így az új Seven is „megváltoztatja” a fizikának azt az alapvetését, hogy a mély hangok egy gömbfelületen terjednek. Itt ugyanis abban az irányban terjednek, amerre a hallgatóság ül. Ez egy levédetett, saját találmány, ami az egészen világon egyedülálló.”

Igazi audioforradalom

A két szakértő szavait a végzett zeneszerző, komolyzenész, Erdős Béla zeneszerző is megerősítette:

“A Kii egy audio forradalom. Legalább olyan fontos zenetörténetileg, mint amikor az első sztereo felvétel megszólalt. Zeneszerzőként számomra legfontosabb a pontosság, hogy részletesen halljuk a hangokat. Amikor producerként dolgozom és mixelek valamit, szeretném a teljes frekvenciatartományt tökéletesen hallani. Ezek a hangfalak bármilyen helyiségben és hangerőn fantasztikusan szólnak, nem függ a hangzásuk az akusztikától. Hallgatóként és alkotóként is megfelelnek annak az elvárásomnak, hogy semmi se álljon közém és a zene közé. A kardioid diszperziónak köszönhetően a nappaliban is jól szólnak, így nemcsak szakmai, hanem lifestyle terméknek is minősülnek. Ugyanolyan hangzást produkálnak, mint egy klasszikus, high-end hifi berendezés, csakhogy ezt egyetlen eszközben tudják ezt teljesíteni. Mindent kivettek belőle, ami nem a zenéről szól. Számomra ez a végállomás” - fogalmazott a zeneszerző.

A Kii Seven világbemutatója két hete volt, most már nálunk is beszerezhető. A modell egyik legfontosabb újítása, hogy már egyedüli egységként is működik, nem kell hozzá más eszköz. A másik, THREE modell csatornánként 1500 wattos teljesítményű, kompakt, teljes tartományú hangszóró, ami a BXT (bass extension) nevű eszközzel kiegészülve padlón álló rendszerré, vonalsugárzóvá alakítható, amely a sztereó hangzásképet egy széles felületre terjeszti ki, mintha csak a koncert színpad előtt ülnénk..

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!