Új koronavírus-jelenséget fedeztek fel, ami minden eddiginél borzalmasabb

Új koronavírus-jelenséget fedeztek fel, ami minden eddiginél borzalmasabb
A koronavírus leküzdésével jelentkező antitestek az esetek nagy részében a szervezetet segítik. Azonban olyan pácienseket is találtak már, akiknél ennek ellenkezője történt, az antitestek a szervezettel szálltak harcba.

Újabb szokatlan jelenségre lettek figyelmesek a kutatók koronavírus-fertőzésen átesett betegeknél - írja a hvg.hu. A szakemberek azt találták, hogy egyes esetekben a szervezet védelmi rendszere nem a vírus leküzdésére állt át, ennek ellenkezője történt: a beteg szervezete gyakorlatilag önmaga ellen fordult. Ennek hátterében az autoantitest nevű molekulák állnak. Az általuk kiváltott jelenség nagyon hasonló az autoimmun betegségekhez, melyeknél az immunrendszer a kórokozók helyett tévedésből a szervezetet támadja, mintha a korábbi (egészséges) folyamat egyszerűen irányt váltott volna.

A kutatók arra jutottak, hogy ez a téves immunválasz csak még jobban súlyosbíthatja a Covid–19 lefolyását, és egyben választ adhat arra a kérdésre, hogy egyes betegek miért küzdenek tünetekkel még hónapokkal a fertőzés után is. A szakértők szerint a jelenség maga ismert, az autoantitesteket (autoellenanyagokat) más vírusos megbetegedések is kiválthatják. Ami újdonság, hogy covidos betegeknél most először azonosították őket.

Fontos tudni, hogy az autoantitestek kiszűrésére már napjainkban is léteznek tesztek, mintavételi eljárások, ez pedig a kezelés szempontjából is jó hír: a szakértők úgy tartják, hogy a jelenség ellen hatásosak lehetnek a lupus, illetve az RA (reumatoid artritisz) esetében alkalmazott szerek, mivel e két betegség is nagyjából azonos elven dolgozik. Azaz: képes fölcserélni/megváltoztatni az immunrendszer viselkedését. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!