Új funkcióval bővül a Google Térkép!

Új funkcióval bővül a Google Térkép!
Új funkcióval bővül a Google Térkép: mostantól a környezetbarát útválasztás funkciója is az applikáció részét képezi – derül ki a vállalat közleményéből.

Kezdetben ez csak a felhasználók egy részénél (nagyjából 10 százalékánál) fog megjelenni, néhány héten belül azonban mindenki számára elérhetővé válik a funkció - írja a 24.hu. A Google Térkép alkalmazásban Magyarországgal együtt közel 40 európai országban jelenik meg a környezetbarát útvonaltervezés lehetősége.

A funkcióval olyan útvonalakat is választhatunk, amelyek hozzájárulnak a mérsékeltebb üzemanyag-fogyasztáshoz, ezzel pedig nemcsak pénzt takaríthatnak meg, de csökkenthetik szén-dioxid-kibocsátásukat is. Ezek a tényezők egyre fontosabbak az európai lakos számára, a Statista 2022-es jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a közúti közlekedés a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátási forrás Európa-szerte. A vállalat szerint a környezetbarát útválasztás funkció hatása szerte a világon érezhető.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban történő bevezetése óta már nagyjából félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, amely 100 ezer autó forgalomból való kivonásával egyenértékű

A Google Térkép tehát mostantól nemcsak a leggyorsabb, de a leginkább üzemanyag-takarékos útvonalat is megjeleníti. Ezt az útvonaltervezéskor a jobb felső sarokban található Beállítások menüpont alatt, az Útvonalopciók lehetőségre koppintva aktiválhatjuk. Ezáltal megtekinthető lesz a két útvonal közötti relatív üzemanyag-megtakarítás és időkülönbség, így a felhasználók kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. Azoknak sem kell aggódniuk, akik mindig a leggyorsabb útvonal mellett döntenek, hiszen a beállításokban bármikor személyre szabhatják, hogy milyen opciókat mutasson meg nekik a Google alkalmazása.

A funkció nem lesz elérhető az offline térképmód esetében, ugyanis a gépi tanulási rendszer a földrajzi viszonyok alapján választja ki a számunkra ideális útvonalat.

Az üzemanyag-megtakarítás a motor típusától függően is változhat. A dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak, mint a benzin- vagy gázmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban. Erre reagálva a felhasználók kiválaszthatják majd a motor típusát – benzines vagy gázüzemű, dízel, hibrid vagy elektromos jármű -, hogy a legjobb útvonalat és a legpontosabb üzemanyag- vagy energiahatékonysági becsléseket kapják.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Google Térkép