Új funkció került az iPhone-okba

Új funkció került az iPhone-okba
A napokban kiadott iOS 14.5 számos érdekes fejlesztést hozott. Ezek közé tartozik az újfajta adatvédelmi megoldás, az App Tracking Transparency. Az Apple rövid videóban magyarázza el, pontosan mire is jó ez és miért éri meg bekapcsolni.

Ma már egyetlen mobilhasználónak sem okozhat meglepetést, hogy a letöltött és használt alkalmazások hozzáférhetnek a készülék és így a használójának adataihoz. Hogy ez mennyire helyes vagy sem, hosszú évek óta vita, nem véletlen, hogy a jelenség ellen számtalan cég igyekszik védelmet nyújtani. Ezek sorát bővíti mostantól az Apple is - írja a hvg.hu.

Az amerikai gyártó a most megjelent oprendszere, az iOS 14.5-ös kiadásába épített ugyanis egy lehetőséget, amely a felhasználó engedélyéhez köti, hogy a készülékre telepített alkalmazások követhessék, mit csinál a telefonon, hol jár és milyen tartalmakat oszt meg. Sőt: a funkcióval akár teljesen ki is kapcsolható ez a fajta leskelődés.

Az újdonságot App Tracking Transparencynek keresztelte el az iPhone-gyártó és nem is igazán titkolják, hogy a Facebook és társai ellen fejlesztették. Itt érdemes hozzátenni, hogy a módszer bár dicséretes (ennyire szigorú adatvédelmi megoldás eddig ugyanis nem készült), annyira azért nem fajsúlyos, hogy Mark Zuckerberg felhasználói adatokból élő vállalatát a csőd szélére sodorja. Nem is ez az Apple célja.

Az amerikai cég egyébként külön marketingkampányt is indított a funkció népszerűsítése érdekében, és hogy elmagyarázzák, pontosan mire is jó. A felvétel ugyan nem magyar nyelvű, de annyit angol tudás nélkül is le lehet szűrni belőle, hogy egy felhasználókat védő eszközről van szó. Amely ráadásul nem a vállalati oldalról, és nem is időszakosan működik, teljesen az egyénre bízott, hogy valaki aktiválja-e. Úgyhogy már csak ezért is megéri lefrissíteni az iPhone-okat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: iphone, frissítés, iOS