Ügyészként vádat is emelhet a mesterséges intelligencia

Ügyészként vádat is emelhet a mesterséges intelligencia
Az új technológiát elsősorban tehermentesítés céljából készítették a kínai szakemberek. Ahhoz, hogy döntéseket hozzon, több ezer ügyet nézettek át vele.

Kínában már a számítógép is börtönbe küldheti az embert – ezzel a nem túl barátságos felütéssel kezdi cikkét az Interesting Engineering, és rögtön meg is magyarázzák, miért: írásukban egy olyan programot, illetve robotügyészt mutatnak be, ami adott esetben vádat is emelhet az elkövetőkkel szemben - szemlézte a hvg.hu.

Az egyszerűbb számítógépeken is futtatható mesterséges intelligenciát a Kínai Tudományos Akadémia fejlesztette ki. Nyolc bűncselekményt képes kategorizálni, és az ügyekben vádat emelni. Az általa ismert bűncselekménytípusok közé olyan esetek tartoznak, mint a hitelkártyákkal elkövetett csalás, testi sértés, vagy tiltott szerencsejáték szervezése.

A rendszer az adott ügy paramétereinek betáplálásából kapott információk alapján hoz döntést a vádemelésről. A számítógép 97 százalékos pontossággal működik, ami a kutatók szerint nagyszerű eredmény. A kritikusok ezzel szemben úgy látják, hogy a hibahatár így is óriási. Többek szerint a gépet a hackerek is célba vehetik, akik így a bírósági eljárásokba is beavatkozhatnak.

A kínai szakemberek elsősorban tehermentesítés céljából fejlesztették a programot, hogy a hús-vér ügyészek a bonyolult ügyekre koncentrálhassanak. A gépet jelenleg egyetlen ügyészségen tesztelik, amit egy hosszabb tervezési időszak előzött meg. A kutatók ennek során 17 ezer különféle, már lezárult esetet tápláltak belé, ezek alapján tanulta ki a vádemelést.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!