Óriási hiba van rengeteg androidos telefonban, akár le is hallgathatók

Óriási hiba van rengeteg androidos telefonban, akár le is hallgathatók
A rengeteg androidos telefonban dolgozó Qualcomm chipekben olyan sérülékenységre bukkantak kiberkutatók, mellyel még a hívások távolról történő lehallgatása is megvalósítható. A chipgyártó rengeteg mobilgyártó beszállítója, így a hiba nagyon sok eszközt érint.

Ezúttal a Check Point Research kutatói azonosítottak egy komolyabb sérülékenységet, amely óvatos becslések alapján a világon forgalomban lévő androidos készülékek mintegy 40 százalékát érint - írja a hvg.hu. A hiba hátterében a Qualcomm egyik chipjével kapcsolatos probléma áll, amelyet kihasználva a hackerek távolról is képesek lehetnek kiolvasni a készüléken lévő SMS-eket, de a hívások is lehallgathatók általa.

A Qualcomm óriási névnek számít a telekommunikációs iparban, fejlesztései ezért aztán nem egyetlen gyártó készülékében tűnnek fel – üzletelnek többek közt az LG, a Samsung, de a Xiaomi képviselőivel is. Ennél fogva a sérülékenység sem egyetlen márka eszközében fedezhető fel. A hiba egyébként a CVE-2020-11292 azonosítót kapta.

A Qualcomm tájékoztatása szerint már értesítette a partnereket és el is készítette a szükséges frissítéseket. Az azonban gyártóként nagyon eltérő, hogy a javítás mégis mikor válhat elérhetővé a céleszközön. A gyorsabbak egyike közé sorolható a Samsung, amely az Android Police cikke szerint már kiadta a nélkülözhetetlen szoftverváltozatokat, így a legtöbb készülék – állítják – védettnek tekinthető a Qualcomm-ügyben. A frissítések persze nem mennek fel maguktól az eszközökre, azt minden esetben a készülék tulajdonosának kell telepíteni.

Aki Samsung-mobilt használ, feltétlenül nézzen rá a beállítások közt, érkezett-e új rendszerverzió.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Android, mobil, Samsung