Óriási csillagkitörést észleltek

Óriási csillagkitörést észleltek
Soha nem látott méretű csillagkitörés történt a Betelgeuse nevű szupercsillagnál 2019-ben és 2020-ban, és ez okozta azt, hogy a csillag egy időre elhalványult. A szakértők szerint biztos, hogy a csillag már az élete végét járja, és szupernóvává fog alakulni, de azt még nem tudni, hogy ez mikor történhet meg.

Az Orion csillagkép legfényesebb csillaga, a Betelgeuse már évek óta számot tart a csillagászok érdeklődésére, ugyanis körülbelül hatszázszor nagyobb a Napnál, és mintegy százezerszer annyi energiát sugároz ki, mint a mi rendszerünk csillaga - írja az index.hu.

A vörös szuperóriás átmérőjét 1,6 milliárd kilométerre becsülik. Ráadásul az óriáscsillag az „élete” végét járja, és sokak szerint most már bármikor szupernóvává válhat.

Annyi biztos, hogy az utóbbi években többször is furcsa jelenségeket figyeltek meg az égitestnél: 2019-ben váratlanul elhalványult egy időre, majd a 2020-ban is megismétlődött ez a folyamat.

Mostanra a csillagászok kielemezték a Hubble űrteleszkóp, valamint a többi csillagászati megfigyelőállomás által a jelenségről készített felvételeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Betelgeuse felszínén egy óriási csillagkitörés mehetett végbe 2019-ben és 2020-ban, aminek következtében a csillag felszíne jelentős mértékben veszített a fényességéből egy időre.

A vizsgálatban részt vevő egyik kutató elismerte, hogy ők maguk sem teljesen értik még, hogy milyen folyamat mehetett végbe az égitestnél. „Ez egy teljesen új jelenség, amelyet most közvetlenül meg tudunk figyelni, és ki tudjuk elemezni a felszíni adatokat a Hubble-lel. Élőben nézhetjük meg azt, hogy miként fejlődik egy csillag” – idézte Andrea Dupree asztrofizikust a CNN.

A kutatók becslése szerint a Betelgeuse felszínén végbement csillagkitörés körülbelül 400-milliárdszor akkora volt, mint egy tipikus koronakidobódás (coronal mass ejection – CME) a mi Napunknál. A csillagászok szerint a csillag lassanként elkezdett visszaállni a korábbi állapotába, de még most is különös jelenségeket figyelnek meg az égitestnél.

A Betelgeuse még mindig nagyon furcsa dolgokat művel. Úgy néz ki, mintha a csillag belseje ide-oda pattogna – mondta erről Andrea Dupree.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!