Így tértek vissza a SpaceX első civil űrhajósai a Földre (videó)

Így tértek vissza a SpaceX első civil űrhajósai a Földre (videó)
Három napos történelmi utazás után sikeresen visszatért az Inspiration4 amatőr űrhajósokból álló legénysége.

Az űrtörténelmi jelentőségű Inspiration4 legénysége a három napos kaland után sikeresen visszatért a Földre a Florida partjai közelében az óceánba alászálló Crew Dragon fedélzetén. A SpaceX küldetése volt az első, amelyik képzett, profi űrhajós nélkül, kizárólag amatőr civilekből állt, név szerint a finanszírozó Jared Issacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor és Chris Sembroski - írja a leet.hu.

De nem csak ebben volt egyedülálló a küldetés. A SpaceX civil űrhajósai sokkal messzebbre mentek, mint Richard Branson a Virginnel, és mint Jeff Bezos a Blue Originnel, sőt, a közel 580 kilométeres keringési magassággal még a Nemzetközi Űrállomásnál is távolabb jutottak. Továbbá az is jelentős különbség, hogy itt nem csak perceket, hanem három napot töltöttek, méghozzá Föld körüli pályán, 30.000 kilométer/ órás sebességgel másfél óránként megkerülve a kék anyabolygót.

Íme a SpeceX által élőben közvetített visszatérés:

De nem kizárólagosan turisztikai céllal repültek fel az űrbe, hanem tudományos kísérleteket is végeztek. A legénységről élettani információkat gyűjtöttek a viselkedés változásainak felmérése érdekében, illetve folyamatosan monitorozták a csapattagok pulzusszámát, a vér oxigéntelítettségét és arra vonatkozó adatokat, és azt is, hogyan aludtak. Ezek az információk pedig nem csak űrturisztikai szempontból lehetnek hasznosak, hanem a NASA és a ScpaceX jövőbeli küldetéseihez is, legfőképp a Mars kolonizációjához.

A SpaceX Inspiration4 küldetéséből a Netflix dokumentumfilmet is készít, amely bevételeit a gyermekkórházaknak ajánlják fel.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: SpaceX