Így maradhat fenntartható az innováció

Így maradhat fenntartható az innováció
A SAS Data Ethics Practice az embert helyezi a technológia középpontjába

A SAS az egyik első mesterséges intelligenciával és analitikával foglalkozó vállalatként számos olyan fejlesztés mögött áll, amelyek alapjában formálták át, miként gondolkozunk az adathasználatról. A nagy teljesítményű adattechnológiák növekvő, széles körű használata pedig azt eredményezi, hogy a felelősségteljes innováció fontossága még soha nem volt ilyen hangsúlyos. A méltányosság és a régóta fennálló emberközpontúság iránti elkötelezettségét formába öntve a SAS felelős innovációs kezdeményezést indít, amelyet a SAS adatetikai gyakorlata vezérel.

„Azáltal, hogy az embereket helyezi az innovációs folyamat középpontjába, a SAS elköteleződését fejezi ki egy olyan világ felépítésében, ahol az adatok ismerete megerősíti a társadalmat" – mondta Bryan Harris, a SAS technológiai igazgatója – „A vállalat a data science úttörőjeként rendelkezik azzal a szakértelemmel és tapasztalattal, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon a felelősségteljes innovációra irányuló globális erőfeszítésekhez."

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás számos területen kínálnak izgalmas lehetőségeket az emberi képességek fejlesztésére. Ha azonban ezeket a technológiákat megfelelő ellenőrzés és emberi részvétel nélkül fejlesztik és alkalmazzák, az több kárt képes okozni, mint hasznot.

A felelős innováció magába foglalja, miközben túl is mutat olyan fontos témákon, mint a felelős mesterséges intelligencia, az algoritmusok és az elfogultság, ezáltal az egész innovációs folyamatot figyelembe veszi. A felelős innovációs megközelítés minden lépésnél egyenlőséget és méltányosságot biztosít, az ötlettől a fejlesztésen át egészen a bevezetésig.

A SAS adatetikai gyakorlata: a felelős innováció irányító keze

A SAS Data Ethics Practice (DEP) egy olyan többfunkciós csapat, amely egy globálisan összehangolt törekvést valósít meg, mellyel segítik az alkalmazottakat és az ügyfeleket a jó közérzetet, a cselekvőképességet és a méltányosságot elősegítő, adatvezérelt rendszerek bevezetésében. A csoportot Reggie Townsend vezeti, aki nemrégiben csatlakozott az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Nemzeti Mesterséges Intelligencia Tanácsadó Bizottságába (National AI Advisory Committe, NAIAC). Townsend emellett tagja az EqualAI elnevezésű nonprofit szervezet igazgatótanácsának is, amely a mesterséges intelligencia fejlesztése és használata során bekövetkező tudattalan elfogultság csökkentésére összpontosít.

„Az EqualAI jelentős mértékben profitál majd Reggie meglátásaiból és mély elkötelezettségéből a befogadó mesterséges intelligencia méltányos fejlesztése és alkalmazása terén" – mondta Miriam Vogel, az EqualAI elnök-vezérigazgatója. „Reggie fókusza pontosan illeszkedik ahhoz a küldetésünkhöz, miszerint az AI maximálisan kiaknázza a benne rejlő potenciált azáltal, hogy a lakosság szélesebb rétegei által, valamint az ő érdekükben jön létre."

Vogel, aki az NAIAC elnöki tisztségét tölti be, szintén örömmel várja a Townsenddel és a többi 25 kiváló NAIAC-résztvevővel való közös együttműködést.

Townsend és a DEP a SAS kutatási és fejlesztési részlegével, továbbá a vállalaton belüli más csoportokkal együtt koordinál és szolgáltat tanácsadást a felelős innováció olyan pillérei mentén, mint az emberközpontúság, az inkluzivitás, az átláthatóság, az elszámoltathatóság, a robusztusság, valamint az adatvédelem és a biztonság.

Felelős innovációs munkatárs és közreműködő

Számos innovatív és elkötelezett szervezet törekszik a technológia felelősségteljes használatának javítására. A SAS például Amerika számos vezető vállalatával együttműködve hozta létre el a Business Roundtable felelős mesterséges intelligencia útmutatóját (Roadmap for Responsible AI). A SAS folytatja az együttműködést ügyfelekkel, partnerekkel, akadémikusokkal, diákokkal, közösségi szervezetekkel és nonprofit szervezetekkel, hogy tanulhasson tőlük, fejlessze saját gyakorlatait, és új módszereket tárjon fel az emberek segítésére az adattudomány és az analitika segítségével.

„A mesterséges intelligencia használata Magyarországon is egyre szélesebb körű, ám annak hosszútávú hatásai hazánkban kevésbé látszanak. Ezek megértése még sok idő és cégeken átívelő összefogás is szükséges. Ebben Magyarország a régióban az élen jár a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIKoalíció) létrehozásával, és aktív szerepvállalásával abban, hogy ezen új technológiák minél szélesebb körben ismertek és elfogadhatóak legyen, és törekszik egy egységes szabályozás kialakítására is" – nyilatkozott Király András, a SAS közép-európai marketingvezetője a vállalat hazai direktívájáról.

További információk a SAS felelős innovációs törekvéseiről az alábbi linken.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: innováció, SAS