Így lehet zöldebb a konyhánk – 4 tipp az április 22-i Föld napja alkalmából

Így lehet zöldebb a konyhánk – 4 tipp az április 22-i Föld napja alkalmából
A Föld Napja már több mint 50 éve hívja fel minden évben a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és arra, hogy kis lépésekkel is sokat tehetünk egy szebb jövőért. Kezdetben erre a legjobb terepet a saját otthonunk jelenti, amit néhány apró változtatással könnyen fenntarthatóbbá tehetünk – az LG most olyan tippeket gyűjtött össze, amivel a konyhánkat tehetjük zöldebbé.

1. Használjunk időtálló eszközöket

Ha zöldebb konyhára vágyunk, alapvető fontosságú, hogy olyan eszközöket válasszunk, amik kiállják az idő próbáját. Inkább erős, mint olcsó kellékekkel szereljük fel háztartásunkat: egy minőségi öntöttvas serpenyő például – bár eleinte nagyobb befektetés –, generációkon át kitart majd. A rossz minőségű fakanalak könnyen elrohadhatnak, a műanyag eszközök pedig megolvadhatnak a hő hatására, ezért vásároljunk ezek helyett inkább rozsdamentes acél eszközöket. Késből is válasszunk olyan minőségi terméket, amit magunk is meg tudunk élezni, konyhai papírtörlő helyett pedig használjunk jó anyagból készült konyharuhákat.

2. Csökkentsük a konyhai hulladék mennyiségét

A háztartás összes helyisége közül jellemzően a konyhában keletkezik a legtöbb hulladék, aminek az egyik fő oka, hogy a termékeket már túlcsomagolva vásároljuk meg a szupermarketekben. Ezen szerencsére könnyen segíthetünk azzal, ha a bolti zacskók megvásárlása helyett saját táskát viszünk magunkkal, és ha lehetőség szerint a csomagolt helyett inkább a csomagolatlan termékeket választjuk. Amikor pedig ez nem kivitelezhető, használjuk újra, amit csak tudunk: például a bolti üvegeket és palackokat, de akár a hűtőnkben használt alumínium fóliákat is. Ha gyakran dobunk a szemétbe megromlott élelmiszert, az is fontos, hogy már eleve kerüljük a túl nagy mennyiségek megvásárlását.

3. Tároljuk okosan az ételeinket

A nem megfelelő tárolás miatt is rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe – holott ez könnyen megelőzhető lenne. Az LG szakértői szerint az ételek akkor maradnak a legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak, ha a hűtő hőmérsékletét 4 °C-ra, vagy ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra állítjuk. Közismert tény, hogy a gép ajtajának nyitogatásával hideg levegőt engedünk ki a készülékből, ami befolyásolja ezt a hőfokot, azonban azt már kevesebben tudjuk, hogy zárt ajtó esetén is fontos az egyenletes belső hőmérséklet fenntartása a készüléken belül az élelmiszerek frissességének minél hosszabb ideig tartó megőrzése érdekében. Éppen ezért válasszunk olyan hűtőt, amelynek belsejében legalább egy fokos pontossággal biztosított az egyenletes hőmérséklet. Ebben már a technológia is segít minket: a DoorCooling+ megoldás például felülről közvetlenül juttat hideg levegőt az ajtó rekeszeibe, ezzel biztosítva, hogy az ajtóban elhelyezett termékek minél hamarabb lehűljenek és így minél hamarabb kialakuljon ajtónyitás után az egyenletes belső hőmérséklet. Az InstaView technológiával felszerelt eszközök esetében pedig úgy is ellenőrizhetjük a hűtő tartalmát, hogy nem nyitjuk ki az ajtót: az üvegablakra kettőt koppintva felkapcsolódik a hűtő lámpája, így az ajtó kinyitása nélkül láthatjuk, mi van a polcokon.

Fontos továbbá, hogy a hideg levegőnek legyen lehetősége egyenletesen áramlani a termékek között – azaz ne rakjuk túl közel egymáshoz ezeket. Ha maximalisták vagyunk, tároljuk átlátszó dobozokban az ételeket, hogy gyorsabban – és kevesebb hideg levegő kiengedése nélkül – megtaláljuk a hűtőben, amire szükségünk van.

4. Váltsunk energiatakarékos készülékekre

Otthonunk zöldebbé tételének az egyik legjobb módja, ha energiatakarékos készülékeket vásárolunk – ez különösen fontos a konyha esetében, ahol számos elektronikai eszközt használunk egyszerre. Az energiafogyasztási kategória alapján könnyű a megfelelő berendezések kiválasztása, amelyekkel nem csak a bolygónak segítünk, de csökkenthetjük a rezsiköltségeinket is. A konyhában a legnagyobb energiafogyasztók a nagygépek – például a hűtőszekrény és a mosogatógép –, ezért ezek kiválasztására érdemes külön figyelmet fordítani.

Azzal, hogy energiatakarékos eszközökre váltunk, nem csak a rezsiszámlánk csökken, de egyben a Föld védelméért és a természeti erőforrások megőrzéséért is teszünk. A korszerűtlen háztartási nagygépek lecserélése nemcsak környezetkímélő, de igencsak pénztárcabarát lépés is, hiszen az energiatakarékossággal a beruházás néhány év alatt megtérülhet.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!