Így állítja meg a maszk a koronavírus terjedését - VIDEÓ

Így állítja meg a maszk a koronavírus terjedését - VIDEÓ
Az amerikai Mayo Clinic kutatói egy próbababa segítségével érzékeltették, milyen sokat számít, ha valakin van arcmaszk. Bár már tavasszal is voltak hasonló videók, a mostani kísérlet felvétele különösen látványosra sikerült.

A Mayo Clinic kutatóinak legfrissebb tanulmánya szerint az arcmaszk igenis döntő szerepet játszhatna abban, hogy ne terjedjen a koronavírus - írja a hvg.hu. A szakemberek egy próbaba fejének segítségével mutatták meg, hogy mi történik, ha valaki viseli a maszkot, és mi akkor, ha nem. A fejen keresztül átvezették egy füstgép csövét majd azon kereszül indították el a "füstfelhőt" – úgy is, hogy volt rajta maszk, és úgy is, hogy nem. A felvételek alapján igen látványos a különbség.

A szakemberek szerint az, hogy ki milyen arcmaszkot hord, különösebben nem befolyásolta a maszk hatékonyságát.

A kutatók emellett arra is kíváncsiak voltak, a távolságtartás mennyire csökkenti a fertőzés kockázatát. Ők is megállapították, amit már korábban többször lehetett hallani: minél nagyobb távolságot tart valaki a másiktól, annál kisebb az esélye annak, hogy elkapja a koronavírust. Főleg akkor, ha még arcmaszk is van rajta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: maszk, koronavírus