Átverték és levettek 130 ezer forintot egy magyar nő számlájáról

Átverték és levettek 130 ezer forintot egy magyar nő számlájáról
A nőt a közművek nevében kereste meg valaki, hogy egy 1340 forintos elmaradást behajtson rajta. De ennél sokkal többet zsákmányolt.

A Facebookon írta meg egy magyar nő, hogyan lett internetes csalás áldozata. A bejegyzést – mint írta – elsősorban azért tette közzé, hogy másokkal ne fordulhasson elő hasonló, illetve figyelmeztessen: a csalók mind ügyesebb trükkökkel próbálkoznak - szúrta ki a hvg.

A történet előzménye, hogy a nő e-mailes megkeresést kapott a Nemzeti Közművek Zrt. (röviden: NKM) nevében arról, hogy 1340 forintos elmaradását ki kell egyenlítenie. „Másabb volt a feladó, viszont a levél tartalma meggyőzött” – írta a Facebookon, hangsúlyozva, hogy a kiküldött e-mailben „csomó olyan adat szerepelt, ami elhallgattatta bennem, hogy átverhetnek”.

A nő ezután rákattintott a levélben megadott linkre, amely egy újabb felületre navigálta. Ez „olyan volt, mint az NKM online ügyfélszolgálata, még bejelentkezés is szükséges volt a fizetéshez”. A nő azt is írta: szokatlan volt maga az oldal, mégsem keltett benne gyanút, hogy rossz helyen jár, a felület annyira ügyesen volt összerakva.

„Szokás szerint megadtam a szükséges adatokat, a nevemet, a kártya számát, a CVC-kódot, lejárati dátumot. Ekkor az az üzenet jelent meg, hogy SMS-ben megkapom a hitelesítéshez szükséges kódot, azonban az én bankom esetében minden kártyás fizetést mobilapplikációban kell jóváhagynom” – írta. A nő ezután egy újabb SMS-t kapott, egyszer egy több mint 1,2 millió forint és egy 600 ezer forint értékű sikertelen vásárlásról.

Gyorsan felhívtam a bankomat, nagyjából 10 percen belül. Aggódtam, de mégis bíztam abban, hogy az app megvéd, mivel hitelesítés szükséges a vásárlásokhoz. Hidegzuhanyként ért, mikor a telefon végén közölték, hogy nemrég két sikeres tranzakció is történt, egy 60 ezer és egy 70 ezer forintos.”

A nő számláján mindössze 7500 forint maradt, de mivel a kártyát letiltották, ehhez az összeghez sem tud hozzáférni. „Mindig azt gondolom, velem soha nem történhet meg ilyen vagy olyan. Mégis megtörténik. Vigyázzon mindenki, és soha ne nyisson meg senki e-mailben kapott linkeket. Ennyit tanácsoltak nekem.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!