Zoom: online oktatás és hatásai

Zoom: online oktatás és hatásai
Vitathatatlan, hogy életkortól függetlenül mindenkinek nehezére esik egy helyben ülni és nézni a képernyőt, kiváltképp ha órán, vagy akár megbeszélésen vesz részt az ember. Kérdésekre felelni, gondolatokat megosztani, csoportokban dolgozni sosem volt egyszerű. Természetes, hogy idővel alábbhagy az ember figyelme, ami nemcsak a többiek munkáját tudja lassítani, hanem fontos részletekről is lemaradhat. (x)

Ez a folyamat figyelhető meg akkor is, ha például az Unibet kaszinó oldalán akarunk kikapcsolódni. Legyen a játék bármennyire is izgalmas, a folyamatos behatásoknak és döntéshozatalnak köszönhetően idővel nehezebb lesz odafigyelni és a megfelelő döntéseket meghozni, így akár könnyen el is veszíthetjük az eddigi nyereményünket.

A Zoom nevű applikációt senkinek sem kell bemutatni, hiszen régóta fontos eszköze a megbeszélések lebonyolításában. Ez a portfolió bővült ki az oktatás online térbe való áthelyezésével. De mindez milyen hatással is van ránk?

A szemtől szemben történő kommunikációval ellentétben mindez több figyelmet igényel részünkről, hiszen jobban oda kell figyelnünk a nem verbális kommunikációs jegyek feldolgozására, mint például az arckifejezések, a hanghordozás vagy a testbeszéd.

Az élő beszéddel ellentétben a csend nagyon frusztráló tud lenni. Míg „normális” esetben a csend egy természetes elem, addig egy videó beszélgetés folyamán elég frusztráló érzésnek tud bizonyulni. Ezt csak tovább bonyolítja, ha bekapcsoljuk a kameránkat. Tudván, hogy mindenki minket figyel, a szociális nyomás és a teljesítés érzése megnő. Ezen persze sokat segíthet, ha módunkban áll nem bekapcsolni, azonban ez egy kétoldalú kard: míg nyitott kamerával kellemetlenül érezhetjük magunkat, addig egy zárt kamera elég demotiváló és lelombozó tud lenni, nemcsak nekünk, hanem mások számára is, hiszen nem látjuk, csak halljuk a többi résztvevőt.

Egy újabb problémát vet fel, hogy a társadalmi szerepeink helyszíne is összemosódik. Bár a Zoom-nak köszönhetően nem kell messzire mennünk az ágyunktól, emellett időt spórolunk a reggeli elkészülésen és a közlekedésen, hiszen minden az otthonunk légterében történik. Azonban így könnyen problémát okozhat a tanulás/munka és a szabadidő szétválasztása.

Mindezt maga a technológia is tovább tudja bonyolítani. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire frusztráló érzés, ha többször kell magunkat ismételni, mert a nem megfelelő internetkapcsolatnak köszönhetően akadozik a hangunk. De ez fordítva is igaz: a sokadik alkalommal sem értjük tisztán a társunkat vagy a tanárunkat. Itt érdemes megemlíteni, hogy hosszasan egy képernyőt bámulni már önmagában egy kimerítő dolog tud lenni. Szemünk fáradásával párhuzamosan egyre nehezebb fenntartanunk figyelmünket, és aktívan részt venni a videó beszélgetésben. Emellett nem csak egészségtelen, hanem egy kimondottan kellemetlen érzés, ha huzamosabb ideig a képernyő előtt ülünk és elkezd égni a szemünk. Érdemes észben tartani, hogy egy olvasó szemüveg vagy szemcsepp beszerzése sokat segíthet szemünk egészségének megőrzésében.

Mit tehetünk ezeknek a kellemetlen és negatív hatások elkerüléséért, esetleg csökkentéséért? Az órák közötti szünetben, legyen az csak 10 perc vagy 1 óra, fontos, hogy valami mással foglaljuk el magunkat. Nyújtózzunk, együnk vagy igyunk valamit, esetleg csináljunk egy kis testmozgást. A lényeg, hogy ne maradjunk ülve a képernyő előtt, és amennyire csak módunkban áll, kössük le magunkat valami mással. Összességében elmondhatjuk, hogy a modern technológia segítségével az otthonunk kényelméből tanulhatunk, vehetünk részt bármiféle munkahelyi megbeszélésen, esetleg a világ különböző részein élő barátainkkal tudunk közösen beszélgetni egy jót. Azonban fontos észben tartanunk, hogy ennek mi az ára, milyen hatása van ránk, és hogy tudunk mindezek ellen tenni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Zoom