Virtuális vadőrökkel lép fel a Samsung az orvvadászat ellen

Virtuális vadőrökkel lép fel a Samsung az orvvadászat ellen
Az Állatok Világnapján a Samsung bejelentette a Wildlife Watch kezdeményezésének bővítését. Az Africammel és a Black Mamba Orvvadász-ellenes Egységgel együttműködve segítenek megvédeni a dél-afrikai szavanna veszélyeztetett állatait az orvvadászat állandó fenyegetésétől.

A 2021-ben elindított Wildlife Watch program a Samsung technológiáját megfigyelőrendszerként alkalmazza, hogy élő közvetítés segítségével bárki szemmel tarthassa a vadon élő állatokat a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park Balule Természetvédelmi Területén. A bevezetés óriási sikert aratott, a nézők virtuális vadőrként vigyázhattak a Samsunggal a szavannán élő orrszarvúakra, az egyik legveszélyeztetettebb állatfaj példányaira.

„A Wildlife Watch kezdeményezés bevezetése óta egyetlen orrszarvú engedély nélküli kilövésére irányuló kísérletet sem észleltünk a rezervátumban – mondta Leitah Mkhabela, Black Mamba vadőr. – Azonban a többi állat orvvadászata továbbra is jelentős probléma. A turizmus még mindig nem éri el a Covid-járvány előtti szintet, vagyis kevesebben őrzik a parkot; a megélhetési válság növelte a szegénység mértékét, így az alacsony fizetés és a kihívást jelentő munkakörülmények miatt nehéz új vadőröket toborozni.”

A program továbbfejlesztésében a Samsung a Galaxy 21 Ultra és a legújabb Galaxy S23 Ultra készülékek technológiáját alkalmazza a vadon élő állatok egész napos rögzítésére és folyamatos közvetítésére.

A vállalat legfejlettebb kamerarendszerével és az újratervezett Nightography, éjszakai felvételek funkcióval, továbbá 200 megapixeles adaptív pixelérzékelővel, valamint tízszeres optikai zoomos telefotó kamerával felszerelt Samsung Galaxy S23 Ultra okostelefonok élő felvételeket készítenek a rezervátumról a nap 24 órájában. A készülékek a vadőrök munkáját azzal is támogatják, hogy javított minőségű felvételeket küldenek vissza a központba, amelyekre az orvvadászattal kapcsolatos nyomozások során bizonyítékként támaszkodhatnak. A Galaxy S23 Ultra IP68-as besorolású víz- és porállósággal rendelkezik, amely fokozza az ellenállóképességet olyan körülmények között is, mint a vadonban járőrözés.

A visszatérő programban a Galaxy SmartTag eszközök hatékonyságát is tesztelik, hogy miképp segítik a természetvédelmi feladatok koordinálását és milyen mértékben növelik a vadőrök biztonságát a rezervátumban. A SmartThings Find segítségével a Black Mamba központban nyomon követhető, hogy a tagok hol tartózkodnak éppen.

Annak érdekében, hogy a helyi lakosok már fiatalon elköteleződjenek a természet védelme mellett, a Samsung a Black Mambával együttműködve létrehozta a Samsung Bush Babies Animal Insights oktatási programot. Céljuk, hogy a helyi közösségek fiatal generációjával megismertessék a vadvilág sokféleségét és a rezervátum védelmének jelentőségét. A kompakt és hordozható The Freestyle projektorral a Black Mambák bárhol bemutathatják a kezdeményezésüket és népszerűsíthetik a tevékenységüket.

Mark Holloway, a Samsung Europe MX kategóriamenedzsment igazgatója elmondta: „A Samsung Wildlife Watch kísérleti projektje világszerte emberek ezreit ösztönözte arra, hogy az afrikai kontinensen zajló orvvadászat megelőzésében segítsenek. Ez is bizonyítja, hogy a technológia milyen pozitív szereppel bírhat valós kihívások kezelésében. A Samsung az Állatok Világnapján és azon túlmenően is hangsúlyozza a vadon élő állatok megóvásának fontosságát, és arra ösztönözni felhasználókat világszerte, hogy „vállalják az őrséget”, és támogassák a Black Mambákat a természet védelméért folytatott harcban”.

A virtuális őrjárat mindenkit vár, hogy digitális vadőrként segítsen megvédeni a veszélyeztetett állatokat az orvvadászattól. A résztvevők valós időben figyelhetik meg a szavanna lenyűgöző élőlényeit a természetes élőhelyükön, mindezt online, otthonuk kényelméből.

A virtuális vadőrök a wildlife-watch.com honlapon bejelentkezve kezdhetik az őrjáratot, ahol az élő közvetítés aloldalának alján egy kattintással jelezhetik, ha veszélyben lévő állatokat vagy orrvadászat jeleit fedezik fel. A közösségi médiában is egyszerűen megoszthatják a látottakat, a posztjaikkal ismerőseiket is részvételre ösztönözve, valamint a weboldalon keresztül a Black Mamba Orvvadász-ellenes Egység munkáját adományokkal is támogathatják. A különböző kameranézeteknek köszönhetően minden alkalommal új élmény tárul az online parkőrök szeme elé, és a világon bárhonnan is jelentkeznek be, egy szempillantás alatt elefántok, oroszlánok vagy zsiráfok társaságába csöppenhetnek.

Azok a virtuális vadőrök, akik többet szeretnének megtudni az orvvadászat jeleiről, a Black Mambák Kiképzőtábora (The Black Mambas Boot Camp) című hatrészes sorozattal mélyíthetik ismereteiket. A videókban az egység vadőrei osztanak meg tippeket, hogy milyen jelenségekre és hangokra kell figyelniük, amikor járőröznek. A sorozat a Samsung YouTube-csatornáján lesz elérhető.

Az élő közvetítés megtekintéséhez, a veszélyeztetett állatok védelmének segítéséhez és a Black Mambáknak történő adományozáshoz kattints a wildlife-watch.com oldalra!

További információ a Wildlife Watch kezdeményezésről: https://www.samsung.com/hu/explore/photography/anti-poaching-wildlife-watch-2023/

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!