Virtuális térben képezhetik tovább a közlekedési ágazat munkavállalóit

Virtuális térben képezhetik tovább a közlekedési ágazat munkavállalóit
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elindított programban korszerű informatikai eszközökkel felszerelt, komplex közlekedési képzési és vizsgacentrumot alakítanak ki.

A 7 milliárd forintos keretösszegű projektnek köszönhetően első körben az ágazat 8000 dolgozója részesül oktatásban - írja az MTI.

A program a szektor sajátosságaihoz igazodó, kompetencia alapú képzési kínálattal és egyedi készségfelmérési módszertannal ösztönzi a munkavállalók eredményes továbbképzését. Az egységes, fenntartható felnőttképzési rendszer dolgozóik fejlesztésével erősíti a résztvevő cégek munkaerő-megtartási képességét - fogalmaztak. A projektben a közlekedési vállalatok 8000 munkavállalójának készségfelmérése és képzése valósul meg.

Kiemelték, a szükségleteknek megfelelő, versenyképes és naprakész tudás biztosítása érdekében elsőként a munkáltatói igényeket térképezik fel. A foglalkoztatottak képzettségi szintjéhez alkalmazkodó oktatási paletta és szolgáltatási csomag részeként harmincféle szakmai készség fejlesztésére készülnek képzési programok. A projektben hangsúlyos szerepet kapnak a működést támogató informatikai fejlesztések és eszközvásárlás.

A közleményben idézték Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, aki elmondta: "A közlekedési képzési és vizsgacentrum korszerű felnőttképzési módszertannal és infrastruktúrával várja majd a tanulni vágyókat. A VR technológiára, szimulátorokra épülő virtuális tanulási térben fejleszthetők a gyakorlati készségek, a mobil képzési helyszín pedig az ország minden részében élők számára azonos lehetőségeket teremt. A 7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló közlekedési projekt más ágazatok hasonló programjai számára is mintául szolgálhat."

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: "a kormány kiemelt célja, hogy a felnőttek - és közülük leginkább az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők - minél nagyobb arányban vegyenek részt formális oktatásban és képzésben. A program a közlekedési ágazatban dolgozókat munkáltatóik számára is hasznos ismeretek, készségek és kompetenciák megszerzéséhez segíti hozzá. A csatlakozás lehetősége nyitva áll az engedéllyel rendelkező felnőttképző intézmények és a szakképzésben oktatók, tanulók előtt."

A képzések akár már 2021 második felében elindulhatnak - közölték.

Fotó: Medium.com

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!