Vigyázz, újabb szolgáltató nevében támadnak az adathalászok!

Vigyázz, újabb szolgáltató nevében támadnak az adathalászok!
Az egyre gyakoribb adathalász támadások miatt figyelmeztet a rendőrség. Néhány tippet és jótanácsot is megfogalmaztak.

Ismét megszaporodtak az adathalász támadások, figyelmeztet a rendőrség. Az adathalászok közműszolgáltatóknak adják ki magukat, úgy kérnek pénzt, máskor pedig állítólagos nyereményjátékokkal próbálják megszerezni áldozataik személyes- vagy bankkártyaadait.

Az adathalász e-mailek közös jellemzője, hogy bár használják a szolgáltatók arculati elemeit, egy idegen – nem a szolgáltatóhoz köthető – feladótól származnak. Jellemző rájuk a tört magyarság, a helyesírási és nyelvtani hibák gyakorisága. Ezek az e-mailek a csalók által összeállított weboldalakra próbálják ezután irányítani a címzetteket.

A weboldalak szintén úgy tesznek, mintha hivatalos oldalai lennének valamely szolgáltatónak, de azokon jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, illetve helytelenül megfogalmazott kifejezéseket használnak. Soha ne adja meg bankkártyaadatait olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán egy figyelemfelhívó üzenet alapján értesült – kéri a rendőrség. Azt tanácsolják, hogy aki ismeretlen webhelyen regisztrál, ott egy olyan jelszót használjon, amit sehol máshol.

Az adathalászok sokszor ugyanis éppen a belépési adatokat akarják megszerezni – így például e-mail címeket, és az azokkal együtt használt jelszavakat. Aki olyan jelszóval regisztrált egy adathalász oldalon, amit máshol is használ, annak érdemes azonnal cserélnie azt. Aki bankkártyaadatot is adott meg, annak pedig a megadott bankkártya elektronikus használatát tanácsos mielőbb korlátoznia.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!