Vigyázz, mit töltesz le! Rögzítheti a hívásokat és elolvashatja az SMS-eket egy új kémprogram

Vigyázz, mit töltesz le! Rögzítheti a hívásokat és elolvashatja az SMS-eket egy új kémprogram
Rögzítheti a hívásokat, elolvashatja az SMS-eket és ellophatja a telefonon lévő fájlokat az ESET által azonosított androidos kémprogram.

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedt bűnözői csoport áll. Az ESET szakemberei akkor kezdtek el nyomozni a rosszindulatú szoftver után, amikor az egyik kutató Twitteren beszámolt egy addig ismeretlen androidos kártevőről, még 2020 áprilisában - írja a hvg.hu. "Közös elemzésünk során kiderült, hogy ez a kártékony szoftver az APT-C-23 fegyvertárának része: a mobilos kártevőjük egy új, továbbfejlesztett verziója" – magyarázta Lukáš Štefanko, az ESET kutatója, aki behatóan tanulmányozta az Android/SpyC23.A-t.

A kémprogram a korábbi verziókhoz képest kiszélesített kémtevékenységgel, új lopakodó funkciókkal rendelkezik, illetve új módon kommunikál a központi szerverével. Egyik terjeszkedési útvonala az Android hamisított alkalmazásáruházán keresztül vezet: a felhasználók átverése érdekében jól ismert üzenetküldő appoknak álcázza magát. "Amikor megvizsgáltuk a Google Play áruháznak látszó hamis boltot, kártékony és tiszta elemeket is találtunk benne. A rosszindulatú szoftver olyan alkalmazásokban rejtőzött el, mint az AndroidUpdate, a Threema és a Telegram. Néhány esetben az áldozatok egyszerre töltötték le a kártékony szoftvert és az álcázásra használt appot” – tette hozzá Štefanko.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!