Vigyázz! Több tucat vírusos app terjed!

Vigyázz! Több tucat vírusos app terjed!
A hackereknek egyre sűrűbben sikerül kijátszaniuk a Google szűrő algoritmusait, melynek hatására vírusos appok jelenhetnek meg a biztonságosnak hitt Google Play Áruházban.

Ahogy arról beszámoltunk, a ThreatLabz épp a múlt héten leplezett le 50 olyan alkalmazást, amelyekben a Joker, Facestealer és Coper kártevőcsaládok programjai bújtak meg. Most úgy tűnik, trójai reklámprogramokat sikerült elrejteni több tucat alkalmazásba, írja a Doctor Web nyomán a 24.hu.

A mobileszközökön végzett vírusaktivitási áttekintés során olyan alkalmazásokat találtak, amelyek együttesen közel tízmillió letöltéssel rendelkeznek, így több millió készülékre jelenthetnek potenciális veszélyt.

A Doctor Web víruslaboratóriuma csaknem 30 adware trójai programot tárt fel az Android.HiddenAds családból. Ezek között voltak a család új tagjai (mint az Android.HiddenAds.3168, Android.HiddenAds.3169, Android.HiddenAds.3171, Android.HiddenAds.3172 és Android.HiddenAds.3207), valamint a már ismert Android.HiddenAds.3158 kártevő új módosításai.

A kértevőket különféle népszerűnek tűnő programokba építették be. Ezek között vannak képszerkesztő appok, virtuális billentyűzetek, rendszereszközök, segédprogramok, hívóalkalmazások, társkereső alkalmazások is. A letöltésük után különbözőképpen verik át a felhasználókat: van, hogy elrejtik ikonjaikat a telepített alkalmazások listájából, vagy épp egy kevésbé észrevehető logóra cserélik azt.

A legtöbb ilyen alkalmazás már a megnyitásakor gyanús lehet a felhasználónak, azonban voltak olyanok is, amelyek teljesen működőképesek voltak. Ezek közé tartozott egy vízivásra emlékeztető app és egy jóga gyakorlatokat tartalmazó alkalmazás is. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: alkalmazás, vírus