Vigyázat! A Huawei mobilokra is beférkőzött egy vírus

Vigyázat! A Huawei mobilokra is beférkőzött egy vírus
A Joker nevű mobilvírus eleinte a Google Play áruházában terjedt, de aztán a Huawei-féle AppGallerybe is megérkezett.

A Google rendszerei után a Huawei-féle AppGalleryt is betámadta a Joker mobilvírus – jelentette a Tom’s Guide orosz kiberkutatók, a Doctor Web figyelmeztetése alapján.

A Joker malware-t először 2019-ben azonosították a szakemberek, amikor a Google Play áruházában garázdálkodott, hogy megfertőzze az eszközöket. A program ezután eltűnt, de mint most kiderült, nem örökre: mára a Huawei által üzemeltetett appáruházban, az AppGalleryben is megjelent.

A mobilvírus magát hasznosnak látszó alkalmazásnak álcázza, hogy terjeszkedni tudjon. A veszély nagyságát jól mutatja, hogy a Doctor Web szakértői legalább 10 olyan, az AppGalleryben fellelhető alkalmazásra bukkantak, amelyekben a Joker kártevő nyomai is megtalálhatók. Ezek a következők:

Super Keyboard

Happy Colour

Fun Color

New 2021 Keyboard

Camera MX - Photo Video Camera

BeautyPlus Camera

Color RollingIcon

Funney Meme Emoji

Happy Tapping

All-in-One Messenger

A Huawei mostanra ugyan eltávolította a problémás appokat a felületéről, de a készülékeken még ott lehetnek. Ezeket pedig maguknak a felhasználóknak kell letörölniük, méghozzá igen nyomós okból, a Joker ugyanis a különféle engedélyek birtokában emelt díjas szolgáltatásokat vesz igénybe a felhasználó nevében. A becslések alapján a problémás appokat korábban legalább 500 ezer Huawei készüléket használó töltötte le.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Huawei, mobil, vírus