Videó: Sofőr nélkül, teljesen magától műveli a földet a John Deere új önvezető traktorja

Videó: Sofőr nélkül, teljesen magától műveli a földet a John Deere új önvezető traktorja
Kamerák és mesterséges intelligencia segítségével önállóan dolgozik a John Deere új traktorja a földeken, melyet okoseszközükről ellenőrizhetnek a gazdák.

A CES technológiai eseményen rántotta le a leplet legújabb modelljéről a John Deere. A traktor különlegessége, hogy teljes mértékben önvezető, azaz senkinek nem kell bent ülnie és irányítani a gépet – írja a 24.hu a WIRED cikke alapján.

A gép a már létező 8R-es széria önvezető modellje, mely hat pár kamerával és szenzorokkal gyűjt információt környezetéről, a mesterséges intelligenciának köszönhetően pedig képes teljesen egyedül elvégezni a mezőgazdasági munkálatokat. A traktorosnak nem szükséges a volánnál ülni és utasításokat adni.

A mezőgazdasági technológia területén eddig is jelentős áttörések születtek, melyek nagyban megkönnyítették a traktorosok munkáját. A John Deere eszköze viszont az első, mely valóban képes az önvezetésre, akár változó minőségű terepen is. A felhasználó egy okostelefonos applikáción keresztül követheti a gép munkáját, láthatja többek között azt is, hogy mekkora földterülettel végzett már a traktor.

Mivel az önvezető traktorok rengeteg információt gyűjtenek be, így jogosan merül fel az adatvédelem kérdése. Mint kiderült, a begyűjtött információk a John Deere tulajdonában lesznek, a gazdák viszont kérhetik, hogy azokat ne adja ki a cég.

Az új modell és a hozzátartozó eke várhatóan 500 ezer dollárba, azaz körülbelül nettó 160 millió forintba fog kerülni. Emellett meg kell vásárolni a rendszert is, melynek ára 16 millió forint körül mozog.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!